Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna octombrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 de miliarde de lei prim emisiuni de stat de tip benchmark, la care se poate adăuga 660 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,06 miliarde de lei, este mai mare cu 500 milioane de lei faţă de cea programată în septembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

”Doar” 3,4 miliarde de lei planificate pentru august

De asemenea, pe parcursul lunii vor avea loc opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,4 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (660 de milioane de lei în total).

Emisiunile vor fi de 700 de milioane de lei (două emisiuni), 600 de milioane de lei (o emisiune), 500 de milioane de lei (trei emisiuni) şi 300 de milioane de lei (trei emisiuni).

Trebuie precizat că, pentru luna septembrie, Ministerul de Finanțe a avut planificate împrumuturi de la băncile comerciale de 4,54 de miliarde de lei. Suma a fost cu 1,1 miliarde de lei mai mare faţă de cea programată în august.

Între timp, deficitul bugetar a urcat la 5,18% din PIB după primele opt luni ale acestui an, respectiv 54,77 miliarde de lei, de la 4,7% din PIB, sau 49,68 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut.

Deficitul bugetar a explodat

”Execuţia bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 54,77 miliarde de lei (5,18% din PIB), din care mai mult de jumătate este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19.

Sume în valoare de 31,17 miliarde de lei (2,95% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, a precizat Ministerul Finanţelor Publice.

În primele opt luni ale anului trecut, execuţia bugetară indica un deficit de 21,9 miliarde lei, respectiv 2,1% din PIB.

Potrivit estimărilor oficiale, deficitul bugetar va urca la 8,6% din PIB în acest an, cinci puncte procentuale fiind legate direct de perioada de criză prin care trece România.

Foto: INQUAM / Octav Ganea