"Dacă legea de majorare se va da în luna mai, cu plată în iunie, respectăm cele şase luni în care nu putem majora salariile înainte de alegeri", a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina

Finanţele au găsit o portiţă şi pentru o altă prevedere a Legii responsabilităţii fiscale care ar împiedica creşterea de salarii recomandată de preşedintele Traian Băsescu, aceea care interzice depăşirea plafonului de cheltuieli de personal prevăzut în buget. "După schimbarea Guvernului, noul Guvern poate reanaliza strategia fiscal-bugetară şi să îşi reaşeze cifrele", arată Gherghina.

Cele două neconcordanţe cu Legea responsabilităţii fiscale au fost semnalate recent de preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. "Legea are două prevederi importante. Prima se referă la faptul că nu se pot emite acte normative privind majorarea salariilor sau a pensiilor, cu şase luni înainte de alegeri, iar a doua prevede că, în timpul anului, în timpul execuţiei bugetare, nu poate fi depăşi plafonul cu cheltuieli de personal prevăzut în buget. Dacă această creştere de salarii se va materializa, nu trebuie să încalce dispoziţia legată de perioada de şase luni înainte de alegeri şi să nu se depăşească plafonul de cheltuieli cu personalul", a spus Dumitru.