Proiectul de lege privind întărirea disciplinei financiare se află în dezbatere de aproape două luni. Ministerul de Finanţe a publicat, miercuri, cea mai recentă formă a proiectului. Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu a declarat că modificările propuse de limitare a plăţilor în numerar şi utilizarea cardurilor sunt prioritpţi ale mandatului său.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, nivelul comisionului interbancar este acum: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzacţiile ATM, în care comisionul este plătit de banca emitentă băncii achizitoare (proprietara ATM-ului), şi 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) şi 0,7% (petrol) pentru tranzacţiile POS, în care comisionul este plătit de banca acceptantă băncii emitente.

„Pentru fiecare tranzacţie comerciantul plăteşte băncii sale (banca acceptantă) o taxă numită taxă de serviciu, formată din comisionul interbancar, precum şi alte costuri aferente serviciilor oferite de către bancă. Comisioanele interbancare acţionează ca un preţ minim, determinând într-o mare măsură (70-80%) preţul plătit de comercianţi pentru acceptarea cardului care, la rândul lor, îl transferă către consumatori”, se arată în document. În România comisioanele interbancare stabilite în sistemele Visa şi MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa, precizează Finanţele.

Plafonarea comisioanelor interbancare este o măsură în contrapondere la limitarea tranzacţiilor în numerar care ar urma să crească numărul utilizatorilor de carduri şi a tranzacţiilor cu cardul. Ambele decizii au ca scop reducerea evaziunii fiscale, potrivit Ministerului de Finanţe.