Cu excepţia Poloniei, ţările UE din Europa Centrală şi de Est sunt prea mici pentru a avea un consum intern semnificativ şi depind de cererea din Vest, potrivit blogului Financial Times, citat de mediafax.ro.
În acest context, posibilităţile pentru măsuri fiscale locale de sprijinire a economiei sunt foarte limitate, notează publicaţia.
"Ungaria este deja împovărată de datorii şi de nevoia unei consolidări fiscale. Situaţia României este atât de fragilă că a încheiat recent un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional. Alte ţări dispun, de asemenea, de un arsenal limitat. Polonia, unde statul a accelerat împrumuturile în 2009, are un spaţiu redus de manevră, întrucât îndatorarea se apropie de nivelul maxim permis prin lege", se arată în articolul postat pe blogul FT.
Ceea ce nu spun cei de la Financial Times este că acordul este unul de tip preventive, iar banii vor fi utilizaţi doar dacă va fi nevoie. Noul acord cu FMI a fost încheiat la finele lunii martie şi are o valoare de 3,5 miliarde de euro. Pachetul total încheiat cu instituţiile financiare internaţionale se ridică la 5 miliarde de euro, restul de 1,5 miliarde venind de la Comisia Europeană şi de la Banca Mondială.
Chiar dacă în luna mai au existat mai multe zvonuri care dădeau ca sigur că România va utilize fondurile din noul acord, pentru plata pensiilor şi salarilor, ministreul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu a infirmat, de mai multe ori, aceste zvonuri.
Mai mult, ultima tranşă din vechiul acord de împrumut, contract în aprilie 2009 şi a cărui valore se ridica la circa 20 miliarde de euro, nu a mai fost accesată de România.
Deocamdată datoria publică a României se situează printre cele mai mici din Europa. La finele primului semestru nivelul datoriei publice se ridica la circa 40% din PIB, faţă de Grecia, unde datoria a depăşit produsul intern brut de mulţi ani, cifrându-se la peste 160% din PIB.
Alte state europene care sunt afectate de criza datoriilor sunt: Italia, Spania, Irlanda, Franţa, Portugalia sau chiar şi Belgia.