"Puţini ar fi prevăzut că Iohannis Klaus, un primar din provincie şi fost profesor de liceu, ar fi fost capabil să provoace una dintre cele mai mari bulversări politice în România postcomunistă", comentează prestigioasa publicaţie britanică, adăugând că "molcomul" Iohannis a contrazis previziunile sondajelor cu privire la alegerile de duminică, provocând "o înfrângere uluitoare favoritului, premierul Victor Ponta”.

Alegerea ca preşedinte a primarului de centru-dreapta al micului oraş transilvănean Sibiu "a fost manifestarea unor ani de furie acumulată, din cauza standardului de trai scăzut şi persistenţei corupţiei în cea de-a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, la mai bine de şapte ani de la aderarea acesteia la Uniune", comentează Financial Times.

Ponta nu a fost pregătit nici pentru valul de furie faţă de programele de austeritate desfăşurate de către FMI şi faţă de o relaţie politică "otrăvită" cu preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu, scrie ziarul britanic, amintind despre confruntările repetate de când Ponta a fost ales, în 2012 şi încercările acestuia de a slăbi poziţia lui Băsescu, pe care l-a împiedicat să participe la un summit UE blocându-i avionul la sol.

Pentru susţinătorii lui Iohannis, victoria sa reprezintă "un moment de transformare a fostei ţări comuniste, o ocazie de a reduce birocraţia, eradicarea corupţiei şi crearea unui mediu favorabil afacerilor", însă capacitatea sa de a-şi duce la îndeplinire promisiunile ţine de mobilizarea puterilor constituţionale ale preşedintelui de a exercita presiune asupra Guvernului şi de a influenţa politicile, avertizează FT. Potrivit sistemului semiprezidenţial din România, puterile preşedintelui sunt limitate la orientarea politicii externe, nominalizarea premierului şi altor oficiali de rang înalt.

Lupta împotriva corupţiei a fost una dintre temele mari ale campaniei sale, iar la câteva ore după victorie Iohannis a îndemnat Parlamentul să voteze împotriva unei amnistii pentru politicieni români, inclusiv parlamentari investigaţi penal, mai scrie Financial Times, adăugând că unii comentatori se aşteaptă ca Guvernul Ponta să cadă înainte de alegerile din 2016.

Strategia lui Iohannis rămâne însă neclară, scrie Financial Times, adăugând că, în pofida faptului că are avantajul susţinerii publice, o abordare agresivă i-ar putea permite lui Ponta să-l marginalizeze pe preşedinte. De asemenea, potrivit unor analişti, premierul ar putea recurge la o relaxare a cheltuielilor, cu scopul de a-şi consolida poziţia.