Tehnologia AI va fi folosită pentru a detecta ce fac șoferii în timp ce conduc o mașină. Apoi, poliția va decide dacă vor fi amendați. Conducătorii auto surprinși că folosesc un telefon în timp ce sunt la volan riscă să fie sancționați cu amenzi de până la 1.000 de dolari, potrivit ABC.net.

Comisia pentru Siguranța Rutieră a testat camerele timp de șase luni, detectând peste 60.000 de șoferi care foloseau telefoanele în timp ce se aflau la volan.

Camerele vor folosi tehnologia de detectare AI

Camerele vor funcționa de anul viitor, de Ziua Australiei (25 ianuarie), dar șoferii vor beneficia de o „perioadă de grație” de trei luni și nu vor fi emise amenzi până în luna aprilie.

Australia de Vest are o „problemă de cultură” cu utilizarea unui telefon mobil în timpul șofatului, potrivit lui  Adrian Warner, comisarul șef pentru siguranța rutieră. El a anunțat amplasarea noilor camere pentru identifica ”infractorii”.

Șase camere portabile și două fixe vor fi amplasate pe autostradă pentru a detecta persoanele care conduc în timp ce își folosesc telefonul. Camerele sunt cele mai avansate din țară și vor folosi tehnologia de detectare AI.

Vizați sunt șoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc

„Este vorba despre șoferii care își schimbă comportamentul. Avem o problemă de cultură, pe care trebuie să o rezolvăm. Aceste camere sunt primul pas în acest sens. Oamenii își ajustează rapid comportamentul atunci când știu că vor fi prinși”, a adăugat Adrian Warner.

El a explicat că AI va putea detecta dacă oamenii au în mână „un pachet de țigări” sau un telefon.

Decizia de a emite o amendă revine apoi poliției.

Amenzi de până la 1.000 de dolari

Șoferii prinși la volan în timp ce folosesc un telefon mobil riscă amenzi de până la 1.000 de dolari și pierderea a patru puncte.

„Scopul notificării de avertizare este de a informa comunitatea cu privire la noul tip de cameră cu AI. Ne permite să testăm echipamente noi și să ne asigurăm că funcționează 100% corect”, a spus ministrul pentru Siguranța Rutieră, David Michael.

Comisia pentru Siguranța Rutieră a testat camerele timp de șase luni, în 2022, detectând 66.000 de șoferi care foloseau telefoanele în timp ce se aflau la volan.

Un studiu efectuat la începutul acestui an de-a lungul autostrăzii Kwinana a detectat 24.000 de persoane care foloseau telefoanele și 20.000 de persoane care nu purtau centurile de siguranță. Imaginile au arătat oameni care vorbeau la telefon în timp ce se aflau la volan.

Schimbarea legislației pentru a include și ceasurile inteligente

2024 a fost cel mai mortal an pe drumurile din Australia, cu 182 de decese provocate de accidentele rutiere.

Poliția a anunțat că ia în considerare actualizarea legislației pentru a ține cont și de modul în care șoferii pot fi distrași de ceasurile inteligente.