Cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Sziget de la Budapesta, unul dintre cele mai mari evenimente muzicale din Europa, a avut un  buget de 2,65 miliarde de forinţi (9,69 milioane de euro) şi ar trebui să le aducă organizatorilor mai mult de 100 de milioane de forinţi (372.000 de euro), suma înregistrată în 2008.

Festivalul Sziget, încheiat duminică, a înregistrat o audienţă record de 390.000 de spectactori în cele 6 zile de concerte. În urmă cu un an, festivalul a avut 385.000 de spectatori.

„În timpul celor 5 zile ale festivalului şi al serii de deschidere, cu concertul de muzică maghiară, aproape 390.000 de persoane au venit la Sziget, ceea ce constituie un record”, a declarat Viktoria Veto, purtător de cuvânt al organizatorilor evenimentului.

Turiştii străini, din ce în ce mai mulţi

În timp ce numărul spectatorilor maghiari s-a menţinut constant, cel al turiştilor străini a crescut considerabil, în special datorită celor veniţi din Olanda, Franţa şi Italia. Un număr important de turişti au venit şi din România.

„Ziua cu cea mai mare afluenţă a fost vineri, când insula şi-a atins capacitatea maximă de primire, de 70.000 de persoane”, a explicat Viktoria Veto, care a adăugat că „acest lucru înseamnă că festivalul Sziget 2009 a fost rentabil”.

Peste 200 de artişti şi trupe importante au cântat la Sziget în acest an, printre aceştia numărându-se britanica Lily Allen,DJ-ul Fatboy Slim, grupurile franceze de bossa nova Nouvelle Vague şi de punk-ska N&SK, dar şi The Offspring sau The Prodigy.

Festivalul Sziget este unul dintre cele mai mari evenimente muzical-culturale europene şi este organizat la Budapesta, pe insula Óbudai de pe Dunăre – cu o suprafaţă de circa 76 de hectare -, numărând un total de peste 1.000 de performance-uri.

SURSA: Mediafax