Cea de-a 71-a ediţie a Berlinalei va avea loc în „două etape”, cu o competiţie online şi acordarea de premii în martie, precum şi cu proiecţii deschise publicului în iunie, au declarat cei doi directori ai festivalului, Mariette Rissenbek şi Carlo Chatrian, într-un comunicat citat de Agerpres.

„Odată cu schimbarea formatului festivalului în 2021, vom avea şansa de a proteja sănătatea tuturor oaspeţilor şi de a susţine repornirea industriei cinematografice”, a declarat directorul executiv al Berlinalei, Mariette Rissenbeek, conform comunicatului.

Selecţia oficială a filmelor va fi dezvăluită în luna februarie. Filmele câştigătoare vor fi apoi proiectate pentru public în iunie în săli sau în cinematografe în aer liber.

Germania este puternic lovită de al doilea val al pandemiei de COVID-19. Locaţiile culturale au fost închise de la începutul lunii noiembrie şi nu vor fi redeschise timp de câteva săptămâni.

Creată în 1951, Berlinala este împreună cu Festivalul Internaţional de Film de la Cannes şi cu Festivalul de Film de la Veneţia unul dintre cele trei principale festivaluri de film din Europa.

Autoritățile din Germania au spus clar

„Ministrul federal al Sănătăţii, Jens Spahn, a informat Conferinţa miniştrilor Sănătăţii de aprobarea şi de furnizarea prevăzută a vaccinului BioNTech. Data debutului vaccinărilor contra noului coronavirus SARS-CoV-2 este fixată pe 27 decembrie”, este transmis într-un comunicat al Comitetului organismului care adună toţi miniştri Sănătăţii din landuri.

Acesta subliniază că vaccinul anti-COVID va fi livrat, pentru început, cu prioritate către casele de bătrâni.

Trebuie menționat că este posibil ca data respectivă de debut a vaccinul anti-COVID în Germania să fie aceeaşi în Uniunea Europeană.

În context, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a indicat miercuri că cele 27 de state ale UE vor putea „să înceapă în aceeaşi zi” campaniile lor de vaccinare anti-COVID după aprobarea vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech.

La solicitarea Germaniei, Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat marţi că va analiza luni, 21 decembrie, vaccinul Pfizer-BioNTech.