Ce spune ANI despre cele 411.000 de vehicule declarate

Agenția Națională de Integritate (ANI) a publicat luni o amplă analiză asupra vehiculelor raportate în declarațiile de avere din anul 2025. Conform datelor, funcționarii și demnitarii români au declarat un total de 411.302 autoturisme, la care se adaugă alte tipuri de mijloace mobile, precum motociclete, ATV-uri, tractoare și chiar o locomotivă.

Vârsta medie a mașinilor este de 14 ani, iar pentru celelalte mijloace mobile, de 16 ani. Topul mărcilor preferate este condus de Volkswagen (15,64%), Dacia (10,65%), Skoda (10,15%), Opel (8,81%) și Ford (7,9%). De remarcat este faptul că toate aceste mărci au o vechime medie între 12 și 17 ani.

„În perioada 2022- 2025, declaraţiile de avere completate electronic pe platforma eDAI nu au fost doar un exerciţiu de transparenţă, ci şi o provocare pentru infrastructura noastră digitală: să transforme mii de stringuri text într-o imagine coerentă a averilor declarate — şi a poveştilor din spatele lor. Cu ajutorul unui sistem de prelucrare big data, datele au fost extrase, ordonate şi clasificate pe baza nomenclatoarelor şi a logicii semantice, cu sprijinul unei echipe dedicate. De la text brut la înregistrare standardizată, am trecut prin etape de curăţare, interpretare şi sortare automată — în care fiecare virgulă sau greşeală de tastare a devenit un obstacol de depăşit algoritmic”, a transmis, luni, Agenţia Naţională de Integritate, într-un comunicat de presă.

Vehicule rare și colecții cu parfum interbelic

Printre sutele de mii de declarații, ANI a identificat și o serie de comori mecanice care mai degrabă aparțin unui muzeu decât unui garaj. De exemplu, o motocicletă Gnome Rhone din 1936, model ce derivă din tehnologia motoarelor de avion, figurează în declarații, alături de o locomotivă.

Nu lipsesc nici modelele istorice sau interbelice:

  • Opel Kadett 1939

  • Plymouth 1939 și 1956

  • Fiat Balila 1928

  • Ford A 1929

  • Cadillac DeVille 1968

  • Alte mărci legendare precum JAWA, Wartburg, SIMSON sau MZ sunt și ele menționate.

Un detaliu interesant: au fost identificate 86 de vehicule marca Ferrari și Lamborghini – care, în mod ironic, sunt, de fapt, tractoare. Astfel, pasiunea pentru mărci exclusiviste pare să includă și componenta agricolă, nu doar supercarurile.

ferrari
SURSA FOTO: pixabay.com

Aproximativ 800 de vehicule au fost înregistrate ca donații

Din totalul autovehiculelor declarate, 0,2% (aproximativ 800) au fost înregistrate ca fiind donate. Dintre acestea, 27 au o vechime mai mică de trei ani, fapt care ar putea ridica semne de întrebare privind intenția reală a acestor transferuri și potențialele avantaje fiscale sau de imagine.

ANI precizează că aceste informații au fost extrase cu ajutorul unui sistem big data care procesează text brut din declarațiile de avere. Tehnologia a permis nu doar organizarea logică a datelor, ci și identificarea excepțiilor, a incongruențelor și, bineînțeles, a poveștilor inedite din spatele cifrelor.

Reprezentanții ANI susțin că această analiză dovedește nu doar eficiența digitalizării în administrație, ci și capacitatea tehnologică de a transforma date aparent banale în informații relevante pentru integritate publică.

Declarațiile de avere pot fi plictisitoare, dar nu și când le citești cu ochii unui server și mintea unui analist, a transmis instituția.

În final, ANI subliniază că dincolo de aceste detalii savuroase se află munca inspectorilor care verifică autenticitatea și corectitudinea declarațiilor. Aceștia sunt responsabili pentru a preveni corupția și pentru a menține un nivel ridicat de transparență în sistemul public.

„Dacă această analiză poate fi savurată de curioşi şi pasionaţi ca o poveste despre preferinţe auto şi rarităţi mecanice, munca dificilă rămâne în seama inspectorilor care interpretează, verifică şi corelează aceste date. Ei sunt cei care, dincolo de picanterii, contribuie esenţial la menţinerea unui grad ridicat de integritate în administraţia publică”, a mai transmis ANI.