Fermierii au depus proiecte europene pentru obţinerea a 300 milioane euro în scopul înfiinţării de microîntreprinderi.

Potrivit datelor Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, au fost depuse 1.780 de cereri de finanţare cu o valoare totală eligibilă de aproximativ 300 milioane euro pentru Măsura 312 – “Încurajarea înfiinţării de microîntreprinderi”.

Sesiunea de cereri de proiecte s-a desfăşurat în perioada 14 iunie – 15 iulie 2010. Pentru această sesiune au fost disponibile fonduri în valoare de 95,85 milioane euro. Proiectele urmează să fie evaluate de experţii APDRP şi selectate pentru finanţare în funcţie de punctajul obţinut, în limita sumei maxime alocate pentru proiectele depuse în sesiunea amintită.

Cele mai multe cereri de finanţare au fost depuse în Regiunea 3 Sud – Muntenia (445 de proiecte) şi în Regiunea 6 Nord – Vest (340 de proiecte). Proiectele vizează o multitudine de activităţi, cum ar fi: achiziţionarea de utilaje pentru prestarea serviciilor auxiliare producţiei vegetale, înfiinţarea de service-uri auto, de centre de întreţinere corporală, deschiderea de cabinete veterinare, ateliere meşteşugăreşti, tipografii, copy-center, fabrici de încălţăminte, îmbuteliere apă şi multe altele.

Finanţarea nerambursabilă, până la 70%

Finanţarea nerambursabilă în cadrul acestei Măsuri poate ajunge până la 70% din valoarea totală eligibilă a investiţiei, dar nu va putea depăşi 200.000 euro. Fondurile europene nerambursabile acordate prin Măsura 312 pot sprijini peste 200 de activităţi eligibile, care vor fi dezvoltate numai în mediul rural.

Măsura 312 – “Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi” se încadrează în Axa III – “Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale” a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală şi are ca obiectiv general dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale.

Printre obiectivele operaţionale se regăsesc crearea de microîntreprinderi, dar şi dezvoltarea celor existente în sectorul non-agricol din spaţiul rural. Alte obiective operaţionale privesc încurajarea iniţiativelor de afaceri promovate în special de către tineri şi femei, încurajarea activităţilor meşteşugăreşti şi a altor activităţi tradiţionale, cât şi reducerea gradului de dependenţă faţă de agricultură.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Măsura 312 sunt microîntreprinderile şi persoane fizice neînregistrate ca agenţi economici care se vor angaja însă ca până la data semnării contractului de finanţare să fie autorizate cu un statut minim de persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca microîntreprinderi.