Aceasta este doar una din soluțiile energetice promovate în Europa, prin care se dorește stoparea finanțării războiului Rusiei în Ucraina. Altfel spus, europenii nu vor mai plăti combustibilii fosili proveniți din Rusia, scrie agenția AP.

Micile centrale rurale, care furnizează energie pentru sute sau mii de case din apropiere nu vor înlocui, cel puțin nu prea curând, fluxurile uriașe de gaz rusesc către Europa, care alimentează economiile, fabricile, afacerile și casele oamenilor.

Criticii folosirii acestor metode pentru a produce energie susțin însă că fermierii ar trebui să se concentreze mai mult pe cultivarea unor produse agricole esențiale, în condițiile în care prețurile cresc pe fondul consecințelor războiului din Ucraina, notează AP. Iar penuria unor produse esențiale pare tot mai greu de evitat.

Biogazul face parte din planurile europene

Cu toate acestea, biogazul face parte din planurile europene de eliminare de dependenței energetice de Federația Rusă.

O investiție de doar 83 de miliarde de euro ar duce la o creștere de zece ori a producției de biogaz

Asociația Europeană pentru Biogaz spune că Uniunea Europeană ar putea crește rapid producția de biometan, care este pompat în rețelele de gaze naturale. O investiție de 83 de miliarde de euro, care, la prețurile actuale de piață, este mai mică decât suma pe care cele 27 state UE o plătesc anual Rusiei pentru gazul natural, ar duce la o creștere de zece ori a producției de biometan până în anul 2030. De asemenea, astfel s-ar putea înlocui aproximativ o cincime din ceea ce blocul comunitar a importat din Rusia anul trecut, afirmă asociația.

Așa ne desprindem de gazul rusesc!

Fermierii din satul Sonchamp, de lângă Paris, cred că noua lor fabrică de biogaz va contribui la desprinderea Europei de gazele rusești. ”Nu e normal să cumpărăm gaz de la acei oameni care duc un război împotriva prietenilor noștri”, a spus Christophe Robin, unul dintre cei șase investitori ai fabricii, care cultivă grâu, rapiță, sfeclă de zahăr.

„Dacă vrem să producem energie verde și să evităm fluxurile gazului rusesc, nu prea avem de ales. Trebuie să găsim soluții alternative”, a spus el.

Biogazul este produs prin fermentarea materialelor organice, în general, deșeuri. Robin a comparat procesul cu mâncarea lăsată prea mult timp într-un recipient.

Producția de biogaz în Franța este în plină expansiune

Ca și în restul Europei, producția de biogaz în Franța este insignifiantă. Dar este în plină expansiune. Aproape trei mici uzine de producție de biogaz sunt conectate, în medie, în fiecare săptămână în Franța, iar numărul lor a crescut de la doar 44 la sfârșitul lui 2017 la 365 anul trecut. Volumul de biogaz pe care l-au produs pentru rețeaua națională aproape s-a dublat în 2021 față de anul precedent și a fost suficient pentru 362.000 de locuințe.

Guvernul de la Paris a făcut deja mai mulți pași pentru a accelera dezvoltarea biogazului, de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Biometanul a satisfăcut anul trecut aproximativ 1% din nevoile Franței, dar acesta va crește la cel puțin 2% în acest an și ar putea reprezenta 20% din consumul de gaz al Franței până în 2030, adică mai mult decât a importat Franța anul trecut din Rusia.

Fermierii din Sonchamp au contractat împrumuturi de 5 milioane de euro și au primit o subvenție de la stat de 1 milion de euro pentru a-și construi uzina, a precizat Robin.

Germania, cel mai mare producător de biogaz din Europa

Acum, mormane de deșeuri agricole au fost pregătite pentru a fi introduse în rezervoarele de fermentație uriașe, asemănătoare cu bule. Orzul de iarnă, cultivat special pentru a produce gaze, va constitui aproximativ 80% din cele 30 de tone de material organic care va fi alimentat în fiecare zi în mica uzina.

În Germania, cel mai mare producător de biogaz din Europa, guvernul a limitat folosirea culturilor pentru combustibili. Ponderea de porumb permisă în instalațiile de biogaz va fi redusă de la 40% la 30% până în 2026. Vor fi oferite stimulente financiare, astfel încât operatorii să utilizeze în schimb produse reziduale, cum ar fi gunoiul de grajd și paiele.

Se estimează că Germania are peste 9.500 de făbricuțe de biogaz, multe dintre ele unități la scară mică care furnizează satelor căldură și electricitate.

Andrea Horbelt, purtător de cuvânt al asociației germane de biogaz, a declarat că producția de biometan ar putea fi dublată în câțiva ani, dar nu va fi deloc ieftină.