Antenusa Zestroiu, in varsta de 43 de ani, este jurist de profesie si, pana s-a hotarat sa intre in afaceri, a lucrat la diferite institutii publice. Inainte de a creste vipere ii era teama si de rame. Dupa ce a cunoscut viperele spune ca ii este frica de oameni. La ora actuala, intreprinzatoarea detine o cantitate de venin cristalizat in valoare de o jumatate de milion de dolari, dar pana acum nu a incasat nici un ban din productia de venin.
Ideea de a realiza o crescatorie de vipere i-a venit in 1992, dupa ce a citit intr-o revista despre fabricarea medicamentelor pe baza de venin. Atunci, Romania inca fabrica venostatul, un produs farmaceutic folosit in stoparea hemoragiilor. Antenusa Zestroiu are un frate care sufera de epilepsie, si citise ca un anumit medicament, facut din venin, ar putea ameliora sau chiar vindeca aceasta boala. De aici s-a nascut ideea de a creste vipere. Numai ca, ceea ce ii trebuia fratelui ei era veninul de la grupa de reptile „crotali”, reptile care nu traiesc in Romania. Atunci a inceput sa studieze clasa „ammodydes”, din care face parte vipera cu corn, o specie care se gaseste in zona muntoasa Deva-Closani, destul de aproape de judetul Gorj, unde locuieste Antenusa Zestroiu.
In anul 1998, intreprinzatoarea a cumparat 49 de vipere, cu cate patru milioane de lei bucata. Antenusa le-a construit cuibul in casa parinteasca aflata in localitatea Telesti – Gorj. A realizat cu mana ei custile viperelor, din stacheti de lemn imbinate sub forma de cuburi, invelite in sita foarte deasa. Fiecare cusca este prevazuta cu instalatie electrica, un spot luminos, care in afara iluminatului, asigura si incalzirea pe timp de iarna. A adus in custi nisip, grohotis si roci calcaroase.
In septembrie 1998, 20 dintre vipere s-au inmultit in captivitate si in cateva luni avea deja 120 de exemplare. „Am asistat, pentru prima data, la fenomenul de viviovipare, atunci cand viperele fac pui inveliti intr-o membrana pe care o inteapa cu cornul. Fac in jur de 12-15 pui”, explica Anteusa Zestroiu. A mai cumparat 80 de exemplare, astfel incat la sfarsitul anului 1999 avea 280 de vipere cu corn.
Hrana de baza a acestora este soarecele alb de laborator. Asadar, crescatoria de vipere presupune si existenta unei crescatorii de soareci, care, la randul lor, trebuie hraniti cu mancare speciala. soarecii erau cumparati de la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, o femela gestanta costand 90.000 de lei.
Pentru aceasta afacere, proprietara crescatoriei a angajat patru oameni, care nu s-au ocupat niciodata de recoltatul veninului, aceasta operatiune fiind facuta doar de Antenusa. Ea povesteste: „Nu puteam risca viata angajatilor mei, pentru ca un moment de neatentie in timpul recoltarii poate fi fatal. Mi-am asumat eu aceasta responsabilitate, dar, desi nu am purtat echipament de protectie, n-am fost muscata niciodata. Am avut un singur incident cu Vasilica, un exemplar superb, cand am vrut sa-l imbaiez, fara sa-l mai iau cu mana de dupa cap, dupa ce-l prinsesem cu clestele din cusca. Vipera s-a proptit in coada, s-a incordat ca un arc si a zburat pe langa gatul meu, lovindu-se de perete. Din pacate, cand a cazut, am pus piciorul pe capul lui, ca sa-l prind si a doua zi a murit.”
Viperele cu corn trebuie spalate o data pe luna, cu o solutie dezinfectanta, un amestec de apa cu alcool mentolat. La fel si pietrele de calcar din custile viperelor, pentru ca pe ele se depun excrementele si daca nu este perfect curat in crescatorie va fi un miros insuportabil. Viperele mananca o data la 15 zile si tot atunci se si recolteaza veninul. Procedeul de recoltare este unul foarte riscant si presupune foarte multa atentie. De aceste lucruri se ocupa personal Antenusa Zestroiu.
Afacerea cu vipere s-a dovedit a fi foarte periculoasa. In iarna lui 2000, patroana, fiind plecata din tara, nu a achitat factura la energie electrica si dupa cateva zile i-a fost intrerupt curentul. Cand s-a intors a gasit 124 de vipere moarte. De atunci a inceput declinul. In prezent a mai ramas doar cu 20 de vipere.

Antibiotice din Iasi are contract cu Italia

Din toata afacerea Antenusa nu a reusit sa scoata vreun profit. In anul 1999 a incheiat un contract cu un partener olandez, caruia i-a acordat exclusivitate pentru preluarea marfii pe o perioada de zece ani. In cazul incalcarii clauzelor contractuale, producatorul, adica Antenusa Zestroiu, era obligat sa plateasca daune in valoare de un milion de marci germane, in timp ce cumparatorul, partenerul olandez, se obliga sa achizitioneze 150 de grame de venin pe luna, la un pret de 750 marci germane/gram. Timp de un an, firma din Olanda nu a cumparat nici macar un gram de venin si, in instanta, Antenusa Zestroiu a reziliat contractul. A pierdut mult, pentru ca in aceasta perioada nu a avut voie sa colaboreze cu alta firma.
Apoi a incheiat un contract cu un partener grec, caruia i-a livrat 20 de grame de venin, urmand ca in cateva zile sa primeasca banii. Grecul a „uitat” sa plateasca. Dupa toate aceste esecuri, intreprinzatoarea si-a lichidat firma, preferand sa ramana persoana fizica independenta. Ea are in stoc o cantitate de 516 grame de venin cristalizat, care valoreaza o jumatate de milion de dolari. La Bursa de la Londra, gramul de venin cristalizat se vinde cu 1.180 de dolari.
A mai incercat, in Romania, un contract cu Antibiotice Iasi, dar raspunsul venit de la Iasi a fost ca intreprinderea tocmai a incheiat un contract cu o firma italiana. Antenusa Zestroiu a pierdut din afacerea cu vipere doua miliarde de lei si doua autoturisme marca Cielo. Pierderea a fost acoperita din activitatea de comert.

Principalele date ale unei afaceri cu venin de vipera

· Un gram de venin sub forma de cristale este recoltat de la 40 de vipere, fiecare dand o cantitate de 0,025 ml venin in stare lichida. Transformarea se face prin procesul de cristalizare, la o temperatura de 37 grade Celsius. Dupa obtinerea produsului, el trebuie tinut in recipiente din sticla opaca, ferit de umiditate.

· Viperele mananca o data la 15 zile, iar recoltatul veninului trebuie sa se faca inainte ca serpii sa manance.

· Viperele se hranesc cu soareci albi, care pot fi cumparati de la Institutul Cantacuzino din Bucuresti.

· O femela gestanta de soarece costa 90.000 de lei.

· O vipera costa, in anul 1998, patru milioane de lei.

· O vipera face intre 12 si 15 pui, nasterea numindu-se viviovipare.

· La Bursa de la Londra gramul de venin cristalizat se tranzactioneaza cu aproximativ 1.100 de dolari.