Guvernul nu a respectat cererile sindicaliștilor, spune Gabriel Predică

Potrivit lui Gabriel Predică, protestele au început acum două luni, pe 1 februarie. La momentul notificării, spune el, Guvernul avea obligația să îi cheme pe sindicaliști la negocieri. Însă nu s-a întâmplat acest lucru, așa că Federația Solidaritatea Sanitară a continuat protestele.

”Această grevă de avertisment s-a desfăşurat după mai bine de două luni de zile de proteste care au început, de fapt, în data de 1 februarie. A fost o serie de pichetări, mitinguri si marşuri. Concomitent cu aceste proteste stradale noi am demarat toate procedurile legate de declanşarea grevei de avertisment şi a grevei generale. Am notificat Guvernul cu privire la intenţia de declanşare a grevei împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului.

Este un tip de grevă introdus în urmă cu doi ani de zile, posibilitatea declanşării acestui tip de grevă. Guvernul de la momentul la care noi l-am notificat, avea obligaţia ca în termen de 10 zile să ne invite la negocieri şi de asemenea avea obligaţia să publice pe site-ul propriu această notificare. Din păcate nu s-a  întâmplat acest lucru şi concluzionăm că Guvernul în fapt nu respectă el însuși legislaţia.

Prin urmare ne-am continuat acţiunile de protest, iar astăzi a avut loc greva de avertisment. Membrii noştri de sindicat şi nu numai ei, ci şi alţi angajaţi care au semnat pe listele de declanşare a grevei, de participare la grevă, au întrerupt lucrul timp de o oră, între ora 12 şi ora 13. Cam în acest punct suntem, în punctul în care Guvernul nu reacţionează. El ar fi avut această obligaţie, să ne invite la negociere”, a declarat el miercuri seară, pe 3 aprilie, la Medika TV.

Cererea sindicaliștilor din domeniul sănătății se concentrează pe aspecte legate de salarizare și sporurile acordate personalului medical.

”Vizavi de revendicările nostre şi ceea ce s-a întâmplat prin adoptarea celebrei ordonanţe 19/2024 prin care se majorează salariile în sistemul de sănătate, revendicările nu sunt acoperite, iar revendicările noastre sunt conform cu aşteptările salariaţilor. Dacă veţi merge în oricare unitate sanitară din ţară şi veţi întreba salariaţii vizavi de gradul lor de mulţumire faţă de sistemul de salarizare, ei vor răspunde că aceste majorări salariale care vizează doar salariile de bază nu sunt suficiente pentru că nu acoperă inflaţia ultimilor doi ani şi în al doilea rînd, la fel de important, este partea de sporuri.

Oamenii sunt extrem de nemulţumiţi şi noi am cerut de ani de zile ca aceste recompense, aceste sporuri pentru continuitate, pentru condiţii de muncă să le fie calculate la nivelul actual al salariilor de bază. Ordonanţa care a fost adoptată de Guvern nu rezolvă niciuna din cele două revendicări, motiv pentru care noi am continuat protestul”, a spus vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Gabriel Predică a spus că la finalul acestei luni, se va decide dacă vor declanșa greva generală sau nu.

”La finalul acestei luni, structura colectivă de conducere a Federaţiei se va întruni şi toţi liderii sindicatelor noastre vor decide cu privire la continuarea protestelor şi declanşarea grevei generale. Noi nutrim speranţe că nu vom ajunge totuşi acolo pentru că Guvernul trebuie să conştientizeze că o grevă în sănătate este cu totul altceva faţă de o grevă bugetară”, a afirmat el.

Grevă de avertisment în unitățile sanitare din România

Miercuri, sindicatele afiliate Federației „Solidaritatea Sanitară” au declanșat o grevă de avertisment în unitățile sanitare din întreaga țară. Membrii sindicatelor și alți angajați au participat în intervalul orar 12:00-13:00 la protest.

Motivul principal al protestului l-a reprezentat revendicările legate de creșterea veniturilor salariale reale, indexarea acestora cu nivelul inflației și eliminarea inechităților salariale.

Conform sindicaliștilor, acțiunea de protest a avut ca scop susținerea revendicărilor angajaților din sistemul de sănătate. Printre aceste revendicări s-au numărat creșterea veniturilor salariale reale, indexarea veniturilor salariale cu nivelul inflației, recompensa echitabilă pentru participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale și desfășurarea activității în diferite condiții de muncă, eliminarea gravelor inechități salariale, accentuate prin ultimul act normativ în domeniul salarizării (OUG nr. 19/2024).

Această grevă de avertisment a făcut parte dintr-o mișcare mai amplă împotriva politicilor economice și sociale ale Guvernului, fiind declanșată de Federația „Solidaritatea Sanitară” în contextul refuzului Guvernului de a negocia și acorda drepturile legitime ale angajaților din sănătate.

Organizarea și desfășurarea grevei de avertisment au respectat prevederile legale în privința asigurării unei treimi din activitatea normală și funcționarea normală a tuturor serviciilor de urgență. Sindicatele au solicitat în prealabil Guvernului încheierea unui Acord privind procedura de desfășurare a grevei în sistemul sanitar, însă această solicitare a fost refuzată. Mai multe puteți citi aici.