Romania detine cele mai mari zacaminte de aur si argint din Europa estimate la o valoare de aproape 3 miliarde de dolari, dar statul roman nu-si permite sa le exploateze, pentru ca nu are resursele financiare necesare.
Acesta este mesajul pe care compania Gabriel Resources il transmite de aproape doi ani de zile investitorilor din Canada si Statele Unite. Reprezentantii Gabriel Resources au finalizat saptamana trecuta studiul de fezabilitate pentru amplul proiect de la Rosia Montana, unde se presupune ca exista rezerve de aproximativ 250 tone de aur. Costul total al investitiilor care trebuie realizate in Muntii Apuseni este evaluat la 295 milioane de dolari. Bani pe care compania canadiana nu ii are, dar pe care incearca sa ii obtina prin mai multe plasamente private sau oferte publice de actiuni.
Sunt destule voci insa care spun ca investitorul canadian nu a vrut altceva decat sa-si coteze actiunile la bursele cu risc maxim din Toronto. De cealalta parte, cetateanul romano-canadian Frank Timis se lauda ca afacerea e sigura si ca are atat putere financiara, cat si piata de desfacere pentru aurul romanesc. „In consortiul care face parte din proiectul de la Rosia Montana sunt 41 de banci, intre care si Banca Mondiala. Aceste banci ne vor prelua aurul”, spune Timis.