FC Barcelona ar putea fi exclusă din Liga Campionilor

Barcelona a plătit 7,5 milioane de euro unor companii deținute de Negreira între 2001 și 2018. Acest lucru se întâmplă în primul mandat al actualului președinte Joan Laporta la conducerea clubului, dar Laporta a susținut în numeroase ocazii că plățile au fost făcute în mod onest pentru lucrări de consultanță, potrivit El Debate.

Catalanii au fost inculpați pentru „corupție continuată între persoane din domeniul sportiv” de către procuratura provincială din Barcelona în luna martie, ceea ce a determinat UEFA să deschidă propria anchetă.

La sfârșitul lunii iulie, forul de conducere al fotbalului european a dezvăluit că Barca a fost „admisă provizoriu să participe” la competiția cluburilor de elită, Liga Campionilor, dar a ținut să precizeze că o „decizie viitoare privind admiterea/excluderea” este încă posibilă.

La începutul lunii septembrie, El Mundo a dezvăluit că, într-un raport solicitat de instanță, Garda Civilă din Spania a concluzionat că arbitrii aflați sub supravegherea fostului președinte al CTA, Victoriano Sanchez Arminio și Negreira, nu au fost întotdeauna „imparțiali”.

Acum, la sfârșitul aceleiași luni, o altă bombă a explodat, un tribunal spaniol hotărând că banii plătiți lui Negreira constituie o infracțiune.

Judecătorul care prezidează cazul, Joaquin Aguirre, consideră că infracțiunea de luare de mită se potrivește mai bine în acest caz, deoarece Negreira „a participat la exercitarea de funcții publice” în perioada în care a primit plăți de la FC Barcelona, care au încetat apoi atunci când a părăsit postul.

Aguirre a precizat că plățile au fost făcute doar datorită funcției pe care Negreira o deținea în cadrul organismului care reglementează arbitrajul în fotbalul spaniol.

UEFA ar putea lua noi măsuri împotriva catalanilor

Din această cauză, Barca a fost acuzată de dare de mită, „care are loc atunci când o persoană plătește un funcționar sau o autoritate publică pentru a obține o favoare în schimb”, alături de foștii săi președinți Josep Maria Bartomeu și Sandro Rosell. În plus, Negreira și fiul său au fost, de asemenea, inculpați.

Într-o altă evoluție îngrijorătoare pentru club, judecătorul a arătat că nici măcar nu ar fi necesar să se dovedească faptul că Barca a „falsificat” competiții în Spania într-un ipotetic proces, deoarece infracțiunea de mită este deja consumată atunci când un funcționar este plătit pentru a face o favoare, indiferent dacă acea favoare este sau nu făcută.

Mai presus de toate, una dintre principalele consecințe ale modificării acuzațiilor este că, dacă Barca va fi în cele din urmă judecată pentru infracțiunea de dare de mită, rezultatul procesului va fi decis de un juriu format din nouă membri ai publicului care vor decide dacă giganții din La Liga au comis sau nu o infracțiune.

Toate aceste aspecte vor fi de interes pentru UEFA, care și-a rezervat dreptul de a lua măsuri viitoare în cazul în care vor apărea noi evoluții cazul care este cunoscut în Spania sub numele de „Caso Negreira”.