Dennis Ritchie a fost un vizionar care a creat limbajul ”C”, care este şi în ziua de astăzi fundamentul programării pentru o varietate de aplicaţii de server, PC şi smartphone. ”C” este limbajul preferat pentru a programa alte limbaje de programare. 

Dennis Ritchie s-a născut în 1941 în statul New York şi şi-a consacrat întreaga viaţă pasiunii sale: informatica. Anii ’60 au fost perioada calculatoarelor de dimensiuni faraonice, foarte îndepărtată de laptopul de astăzi. Urmând paşii tatălui său, Dennis Ritchie se angajează la Bell Labs în 1967, cu un an înainte de susţinerea licenţei la Harvard. Nu va părăsi niciodată aceste laboratoare, în pofida profundelor schimbări în structura acestora: Bell au devenit proprietatea operatorului american AT&T, apoi a noii filiale Lucent, fuzionând în final cu Alcatel în cadrul Alcatel-Lucent.

El a dezvoltat, de asemenea, împreună cu Ken Thomson şi alţi programatori prima versiune a sistemului de operare UNIX la AT&T Bell Labs şi a scris primul UNIX Programmer’s Manual, în 1971. Unix a fost primul sistem de operare ales pentru Internet. Este singurul sistem de operare folosit atât pe microcalculatoare, cât şi pe supercalculatoare şi a stat la baza dezvoltării sistemului Linux, în 1992, primul software gratuit.

Modest, extrem de discret şi foarte atent faţă de colaboratorii săi, el nu a avut niciodată aura mediatică a lui Steve Jobs. Recompensat cu prestigiosul premiu Turing (numit adesea Nobelul informaticii), numele său va rămâne un punct de referinţă pentru toţi informaticienii.

A murit la vârsta de 70 de ani, în urma unei lungi suferinţe, la câteva zile după Steve Jobs. Istoric în domeniul calculatoarelor, Paul E. Ceruzzi spunea despre Ritchie: “Nu mulţi au auzit de Ritchie, dar dacă ai putea să te uiţi cu un microscop în calculatorul tău să vezi cum funcţionează, i-ai vedea numele peste tot”.