Potrivit FAO, factorul principal care a stat la baza scăderii preţului global al alimentelor în luna august a fost declinul de 5,4% al preţului la cereale, ca urmare a estimărilor privind o producţie ridicată, în special în regiunea Mării Negre, informează Agerpres.

De asemenea, au scăzut preţurile la carne şi zahăr, graţie perspectivelor unor oferte consistente. În schimb, au crescut preţurile la ulei vegetal şi lactate.

Chiar dacă preţurile la alimente au crescut constant în lunile mai, iunie şi iulie, economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian, este de părere că stocurile mari nu vor lăsa loc pentru noi creşteri de preţuri în viitorul apropiat.

FAO şi-a îmbunătăţit joi estimările privind producţia mondială de cereale în sezonul 2017 – 2018, până la nivelul record de 2,611 miliarde tone, cu 18,4 milioane de tone mai mult decât preconiza anterior, în timp ce stocurile mondiale de cereale ar urma să atingă şi ele un nou record de 719 milioane tone, cu 15 milioane tone mai mult decât se estima în luna iulie.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna august 2017, acest indice a scăzut cu 1,3%, comparativ cu luna iulie, până la un nivel de 176,6 puncte. În pofida scăderii din august, preţul global al alimentelor este cu 6% mai mare decât cel înregistrat în luna similară din 2016.