Lehman Brothers, aflată sub protecţia Capitolului 11 din legea falimentului din luna septembrie 2008, va propune spre audiere acest plan la o şedinţă a Tribunalului pentru falimente din Manhattan. Dacă judecătorul James Peck va considera că motivaţia este suficientă, creditorii urmează să voteze acest plan la data de 4 noiembrie.

Conform planului Lehman Brothers, creditorii săi ar urma să primeasă, în medie, 20 de cenţi pentru fiecare dolar. Dacă creditorii vor accepta sau nu planul, justiţia şi-ar putea da avizul final în luna decembrie, aducând la un pas de încheiere epopeea Lehman, la mai mult de trei ani de la falimentul băncii.

Cu toate aceste ar mai apărea unele obstacole până la încheierea oficială a falimentului şi finalizarea lichidării. Lehman Brothers trebuie să îndeplinească mai multe condiţii prezentate în planul de rambursare, proces care ar putea dura zile, săptâmâni sau luni, a anunţat săptămâna trecută un reprezentant al companiei. De asemenea, procesul ar putea fi întârziat şi dacă Lehman va trebui să facă faţă numeroaselor obiecţii şi contestaţii din partea unor creditori nemultumiţi de programul propus.

Lehman Brothers a obţinut promisiuni de sprijin din partea unui număr mare de creditori importanţi, inclusiv de la două grupuri de investitori care deţin în total creanţe de circa 100 miliarde de dolari, aproximativ o treime din creanţele totale de 300 miliarde de dolari revendicate de creditorii Lehman. Aceste grupuri, unul al deţinătorilor de obligaţiuni condus de cunoscutul fond speculativ Paulson & Co. şi un grup al creditorilor pe derivate din care fac parte nume precum Goldman Sachs şi Morgan Stanley, au propus propriile planuri de rambursare înainte de accepta versiunea revizuită a Lehman. De asemenea, un holding din Asia, care are creanţe de circa 20 miliarde de dolari, a anunţat de asemenea că sprijină planurile băncii.

Lehman Brothers a depus cererea de intrarea sub protecţia legii falimentului pe data de 15 septembrie 2008, când avea active de 639 miliarde de dolari. Falimentul Lehman Brothers a fost de şase ori mai mare decât orice alta companie americană şi a fost considerată drept catalizatorul care a declanşat criza financiară globală.
SURSA: Agerpres