Legaturile grupurilor financiare cu marile companii falimentare din SUA pun sub semnul intrebarii informatiile furnizate de analisti. Una dupa alta, vestile rele fac inconjurul lumii. Merrill Lynch este obiectul a peste 30 de procese de frauda. In luna mai, Merrill Lynch a acceptat plata unei amenzi de 100 milioane de dolari, pentru a forta inchiderea unui scandal financiar declansat de procurorul general al New Yorkului. Acelasi oficial american investigheaza, in prezent, activitatea altor doua mari companii de analiza financiara – Morgan Stanley si Salomon.
SUA incearca din rasputeri sa convinga investitorii de faptul ca valorile traditionale americane sunt de neclintit. Cifrele de bilant confirma aprecierile americanilor, dar pietele financiare sunt, de la mijlocul lunii iulie a acestui an, extrem de sensibile la informatiile vehiculate pe continentul american sau european. Dupa un declin accentuat al dolarului in raport cu euro, pe fondul marilor scandaluri financiare din SUA a urmat caderea burselor de actiuni. Titlurile americane au fost abandonate de investitori, de teama ca bursele nu-si vor opri declinul.
Mari grupuri financiare au fost sanctionate pe pietele de capital internationale la difuzarea informatiilor potrivit carora acestea au avut legaturi cu companiile falimentare Worldcom si Enron, grupuri care au constituit bulgarele de zapada ce s-a rostogolit pe toate continentele lumii. Titlurile JP Morgan Chase sau Citigroup au cazut spectaculos, dupa ce a fost dat publicitatii anuntul potrivit caruia sunt anchetate de Congresul american, fiind acuzate de complicitate la savarsirea neregulilor financiare ale grupului Enron (prima mare frauda financiara descoperita in SUA si cea care a dat startul degringoladei pe bursele internationale). In doua zile, capitalizarea bursiera a celor doua grupuri financiare a scazut cu peste 30 miliarde de dolari.
Paradoxal este insa modul in care America ajunge sa-si exporte in Europa chiar si falimentele. Caderea marilor companii americane ajunse la faliment, dupa savarsirea unor fraude de proportii, a adus pierderi considerabile cel putin pentru doi mari actori ai pietelor financiar-bancare: bancile europene Deutsche Bank si ABN Amro.
Ultimele doua saptamani au constituit apogeul agitatiei pe pietele financiare internationale, dar semnalele catre o evolutie descendenta a titlurilor americane au fost date inca din luna aprilie a acestui an. Cei mai prudenti si, in acelasi timp, rapizi actori ai pietelor internationale si-au modificat optiunile inca din luna mai a acestui an, cand au preferat zona euro pentru investitiile lor. Saptamana trecuta, Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat cifrele care indica nivelul investitiilor straine realizate in zona euro, in luna mai a acestui an.

Investitorii s-au refugiat in companiile europene

Concluzia este clara, in aceasta perioada volumul investitiilor directe si de portofoliu s-a dublat in tarile europene, ajungand la 37,1 miliarde euro, comparativ cu 19 miliarde euro, in luna aprilie 2002. Sume fabuloase au fost utilizate pentru investitii de portofoliu – 32 miliarde euro in luna mai. In acelasi timp, BCE anunta o imbunatatire a contului curent, care de la un deficit de aproape sase miliarde euro, existent in aprilie, a ajuns la un excedent de 0,1 miliarde euro, in luna mai a.c. De asemenea, excedentul balantei comerciale s-a imbunatatit, de la 8,2 miliarde euro, la 9,2 miliarde euro, in aceeasi perioada. Un analist de la SchrA