Facturi uriașe pentru Palatul Parlamentului! Prețul curentului electric a crescut cu 61%

Potrivit informării pe care secretariatul general al Camerei Deputaților a trimis-o Știrilor Pro TV, factura la energie electrică pe ultimele trei luni pentru Camera Deputaților a fost de 1.159.170 lei, respectiv 234.000 de euro.

Pentru luna iunile 2021, factura la energie electrică pentru întreaga clădire și pentru parcajul subteran a fost de 717.677 lei, respectiv aproximativ  145.000 de euro. Pentru spațiile administrate de Camera Deputaților factura a fost în valoare de 476.849 lei.

Preț mai mare cu 58% față de prețul propriu

Pentru furnizarea energiei electrice, Palatul Parlamentului beneficiază de un preț propriu obținut la Bursa Română de Mărfuri. Cu toate acestea, secretariatul general al Camerei Deputaților informează că prețul este mai mare cu 58 % față de prețul propriu de furnizare al furnizorului precedent.

Concret, Camera Deputaților are încheiat un ”contract subsecvent încheiat în temeiul unui acord-cadru, care a fost încheiat cu o asociație de autorități contractante pe o perioadă stabilită prin aceste documente, în care preţul propriu de furnizare este ferm pe toată perioda de valabilitate a contractului subsecvent, indiferent de cantitatea de energie electrică efectiv consumată”.

Pentru lunile iunie-augsut 2021, furnizorul de energie electrică a fost E.ON Energie România, iar pentru lunile septembrie-decembrie 2021, furnizorul de energie electrică va fi Tinmar Energy.

Florin Cîțu anunță compensația facturilor la energie electrică

În cadrul declarației de presă de miercuri, premierul Florin Cîțu a vorbit despre compensația facturilor la energie electrică pentru clienții casnici și non-casnici, în contextul în care prețurile au crescut foarte mult.

”Este vorba despre compensarea prețului la energie electrică și gaze. Am avut o discuție foarte bună, am mandatat Ministerul Muncii, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor să vină cu o formă finală. Aș vrea să fie completată forma și schema cu soluții pentru compensarea clienților non-casnici, în special IMM-uri (…) e vorba despre compensarea consumatorului.”, a declarat acesta în cadrul declarației de presă de miercuri, susținută după ședința de Guvern.

PSD va depune în Parlament un proiect de plafonare a prețului energiei electrice

Social-democraţii vor depune în Parlament un proiect de lege privind plafonarea preţului la energie, potrivit informațiilor transmise miercuri, 15 septembrie, de vicepreședintele PSD, Mihai Tudose. Declarația lui Mihai Tudose a fost făcută într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

„PSD va depune astăzi sau mâine un proiect de lege privind plafonarea preţului la energie în România. Principiile de bază sunt următoare: plafonarea pentru şase luni a preţului la o medie pe ultimele şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii.

Va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile la furnizori, contul acela va fi alimentat de către bugetul de stat, o parte, şi o parte de către sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat. Atragem atenţia guvernului că aceasta este o soluţie temporară, o soluţie la adăpostul căreia guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă”, a transmis Tudose.

Sursă foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei