Facturile românilor ar putea fi mai MICI, comparativ cu anul trecut

Facturile românilor ar putea fi mai MICI, comparativ cu anul trecut. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit recent despre prețurile la energia electrică pentru anul în curs.

Există motive de optimism. Facturile românilor în această iarnă ar putea înregistra chiar o ușoară scădere în comparație cu cele din anul precedent.

Sebastian Burduja a adus clarificări adiționale, afirmând că prețurile vor fi cel mult la nivelul celor de anul trecut, cu posibilitatea ca unele tarife să fie chiar mai mici decât cele din 2023.

El consideră că un avantaj important îl constituie prețul la gaz pe piața europeană, care a înregistrat o scădere în comparație cu vârful crizei economice.

„Prețurile pe factură vor fi cel mult la nivelul de anul trecut, pentru că există o plafonare prin lege până în martie 2025 și o văd toți românii care primesc factura acasă – scrie clar 0,31 lei/MWh, dar foarte mulți furnizori au coborât deja sub acest plafon, spre 0,24-0,26, ceea ce duce chiar la prețuri ușor mai mici față de anul trecut.

Dacă prețurile vor scădea în continuare – și dacă nu există evoluții surprinzătoare, vor scădea – și facturile românilor vor scădea, iar economia românească va putea reporni aceste capacități care folosesc o cantitate mare de gaz”, a spus ministrul Energiei într-o emisiune TV.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Cum putem reduce facturile la energie electrică și gaz?

Analizați și comparați propunerile furnizorilor de energie electrică și gaze și selectați contractele care corespund cel mai bine obiceiurilor dvs. de consum.

Înlocuiți toate becurile, inclusiv cele cu incandescență și cele tip halogen, cu becuri LED de înaltă calitate. Becurile LED au o durată de viață garantată de 20 de ani și, chiar dacă costul inițial poate fi mai mare, se amortizează în câteva luni (în funcție de dimensiunea spațiului/locuinței și numărul de becuri utilizate), mai ales în sezonul rece.

Oprește lumina de fiecare dată când părăsiți o încăpere.

În spațiile temporar neutilizate, cum ar fi clădirile de birouri, spațiile comerciale sau rezidențiale, setați termostatul la 15-17 grade Celsius.

Reduceți temperatura termostatului sistemului de încălzire cu un grad față de nivelul obișnuit. Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru locuitorii din zonele temperate sunt de 18 grade Celsius la interior în sezonul rece.

Înlocuiți electrocasnicele vechi cu modele de ultimă generație, care au un consum de energie mult mai mic, funcționează în mod ECO și unele sunt chiar programabile.

Nu utilizați simultan aparatele cu cel mai mare consum de energie din locuință. Identificați electrocasnicele cu cel mai mare consum și prioritizați înlocuirea lor.

Deconectați la priză toate aparatele pe care nu le utilizați. Studiile arată că, chiar și în modul stand-by, electrocasnicele consumă aproximativ 30% din energia utilizată în funcționare.

Solicitați instalarea de contoare inteligente pentru electricitate, gaz și apă de către furnizorii de servicii. Aceste modele sunt precise în măsurarea consumului, fiabile și, datorită citirii la distanță recomandate, vă vor factura consumul real, nu estimat.

Montați baterii cu aeratoare pentru economie la apa caldă menajeră (și pentru economii semnificative de apă). Bateriile cu senzori reprezintă o opțiune și mai eficientă.