Marți dimineață, zeci de mii de utilizatori din întreaga lume au raportat că nu au putut accesa Facebook. Down Detector, un site care urmărește astfel de incidente, a primit plângeri începând cu ora 11:30, ora Europei Centrale. Problema părea să fi fost rezolvată aproximativ o oră mai târziu. Deși utilizatorii au menționat probleme cu aplicația și site-ul Facebook, nu se cunoaște cauza întreruperii.

Utilizatorii din mai multe state americane, printre care New York, Washington DC și California, precum și din unele părți ale Europei, China și Australia au suferit o întrerupere. Unii utilizatori au raportat dificultăți în căutarea de persoane și evenimente în cadrul aplicației Facebook, în timp ce alții nu au putut să se conecteze la conturile lor.

Amanda Savoury, o utilizatoare Twitter, și-a împărtășit experiența, spunând: „Sunt doar eu sau ce? Pentru că nu pot să-mi văd lista de prieteni de pe pagina de pornire și nici pe cea a altcuiva. Și, bineînțeles, am sărit pe Twitter pentru a vedea ce este în neregulă cu Facebook.” Un alt utilizator a glumit: „Trebuie să urmăresc Facebook și nu mai funcționează”.

Facebook se confruntă cu probleme în fiecare lună

Deși pagina Facebook a indicat că nu există probleme cunoscute cu instrumentele și platformele sale, DownDetector a dezvăluit că 58% dintre problemele raportate au fost cu aplicația, 35% pentru site-ul web, iar 6% au avut probleme la logare. Rămâne neclar câți utilizatori au fost afectați de întrerupere și care a fost cauza acesteia.

Nu este neobișnuit ca Facebook și alte platforme de socializare să se confrunte cu defecțiuni aleatorii, aparent în fiecare lună.

Cea mai mare întrerupere globală a durat 7 ore

În octombrie 2021, platforma lui Mark Zuckerberg a cunoscut o întrerupere globală record, care a durat șapte ore. O persoană din interior a afirmat că întreruperea, care a afectat Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger, a dus la o pierdere de venituri estimată la 100 de milioane de dolari pentru companie.

Problema a fost cauzată de o actualizare defectuoasă care a deconectat serverele Facebook de la internet. Pentru a remedia problema, inginerii au fost nevoiți să se deplaseze personal la centrul de date al companiei din Santa Clara, chiar dacă o mare parte din personalul Facebook lucra încă de acasă în acel moment.

Potrivit declarației oficiale a Facebook, problema a apărut din cauza unei modificări de configurare a „routerelor backbone” ale companiei, care sunt responsabile de coordonarea traficului de rețea între centrele sale de date. Întreruperea traficului de rețea a avut un efect în cascadă, determinând oprirea serviciilor, scrie Daily Mail.