Cele două instituții de credit au pregătit un pachet de finanțare în valoare de 96 milioane de euro, din care ING Bank România 52,2 milioane euro și BERD – 43,8 milioane de euro.

„Împrumutul va fi investit în dezvoltarea operațiunilor dintr-o serie de depozite cu un consum eficient de resurse, ocupate de chiriași ca Orange, compania de management al informațiilor Iron Mountain sau compania globală XPO Logistics. O parte din împrumutul BERD va merge către construcția unui nou depozit în aceeași locație“, se arată într-un comunicat comun al celor doi finanțatori.

În vara anului trecut, CTP a mai obținut un credit sindicalizat în valoare de 75,8 mil. euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi BCR pentru a construi două noi depozite în proiectul său CTPark Bucharest West de la kilometrul 20 al autostrăzii A1.

Extinderea parcului logistic CTPark Bucharest West implică o investiţie de 108,9 mil. euro şi presupune construcţia a două depozite în suprafaţă de 70.000 mp, potrivit investitorului. CTP are posibilitatea de a extinde parcul la 600.000 de metri pătraţi, ceea ce îl va transforma în proiectul logistic cu cea mai mare suprafaţă din ţară şi din regiune. În cadrul acestei finanţări, BCR are rolul de aranjor principal, agent de documentaţie şi agent de facilitate şi garanţii.

CTP a ajuns la un grad de îndatorare de circa 60-65% pe parcursul lui 2017. La sfârşitul anului 2016, creditele companiei erau aproape la jumătate din valoarea proprietăţilor româneşti care aduc chirie investitorului.

Politica CTP este de a se finanţa, în principal, prin reprezentanţele locale ale băncilor care activează în Europa Centrală şi de Est. La sfârşitul anului 2016, soldul creditelor CTP depăşea 131 mil. euro pentru activitatea din România, a doua cea mai mare datorie dintre ţările pe care activează, după Cehia. Totuşi, gradul de îndatorare specific activităţii companiei în România era mai mic decât cel la nivel de grup, care ajunsese la 56,3% la active evaluate la 3,6 mld. euro.

 

Planul investitorului prevede creşterea portofoliului local cu 300.000 mp în acest an. În 2018 este programată livrarea a circa 236.000 mp lângă Bucureşti. CTPark Bucharest se construiește o clădire de 50.000 mp cu finalizare estimată pentru trimestrul unu sau trimestrul doi din 2018, în CTPark Bucharest West sunt în construcţie trei depozite cu o suprafaţă totală de  175.000 mp  a căror finalizare este programată între trimestrul întâi şi trimestrul al treilea din 2018, iar în CTPark Bucharest North (fostul Chitila Logistic Park) a fost începută, la finalul lui 2017, prima etapă de dezvoltare a circa 11.000 mp de noi spaţii de depozitare ce au ca termen de livrare ultima parte a acestui an. De asemenea, în cursul acestui an vor fi terminate lucrările de modernizare din parcul logistic situat în localitatea Chiajna (fostul Phoenix Logistics Center), care a fost achiziţionat de CTP în 2017 şi integrat în CTPark Bucharest. Pentru anului, CTP are prevăzută şi finalizarea dezvoltărilor demarate în parcurile din Timișoara si Cluj, precum și continuarea dezvoltării parcului de la Pitești.

BERD este foarte activă pe piaţa românească. Până la finalul anului trecut investise 7,5 mld. euro în circa 400 de proiecte din România, din care mai bine de jumătate au fost direcţionaţi către sectorul privat. Doar pe piaţa imobiliară, banca a acordat credite în valoare de peste 300 mil. euro pentru construcţia de malluri, clădiri de birouri şi parcuri logistice.

Primul împrumut acordat de BERD pieţei imobiliar româneşti a fost în 1998. Beneficiarul creditului, firma italiană BPD Property Development, a constuit ceea ce astăzi este cel mai mare parc de afaceri din ţară, platforma IRIDE, amplasată peste drum de staţia de metrou Pipera. Astăzi, parcul este în proprietarea austriecilor de la Immofinanz.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este deţinută de 65 de ţări de pe cinci continente, precum şi Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii. Principalii acţionari ai băncii sunt Statele Unite ale Americii, Germania, Japonia, Marea Britanie, Italia, Franţa, Rusia, Spania şi Canada.