Potrivit acestui sondaj, China este acum principala îngrijorare a investitorilor. 65% din respondenţi se aşteaptă în prezent la o creştere mai slabă a economiei chineze, spre deosebire de situaţia din luna decembrie a anului trecut când 67% din cei intervievaţi se aşteptau la o creştere mai mare a celei de a doua economii mondiale. De asemenea, 83% din investitori se aşteaptă ca dolarul american să se aprecieze în următoarele 12 luni, cel mai mare procent din istoria acestui sondaj care a început în luna aprilie 2011.

În consecinţă 18% din investitori au recomandat pieţele emergente drept underweight în ultimul sondajBofA, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna noiembrie 2001. Comparativ, în urmă cu cinci luni, 43% din investitori recomandau pieţele emergente ca overweight. În schimb, investitorii preferă SUA şi Japonia pentru investiţiile lor de equity. Alocarea pentru acţiunile americane a crescut la 29% overweight, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna iunie 2012, iar alocarea pentru acţiunile japoneze a crescut la 27% overweight, de la 17% luna trecută.

"Combinaţia dintre colapsul creşterii economiei în China şi aşteptările referitoare la întărirea dolarului american au condus la scăderea expunerii pe pieţele emergente la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani", a declarat directorul diviziei de cercetare de la Bank of America, Michael Hartnett.

De asemenea, sondajul Bank of America Merrill Lynch arată că nivelul lichidităţilor a crescut la 4,6% în luna iulie de la 4,3% în luna iunie, semn că investitorii şi-au crescut lichidităţile în încercarea de a reduce riscurile.

La realizarea acestui sondaj global, care s-a derulat în perioada 5-11 iulie, au participat 178 de manageri de fonduri care administrează active în valoare de 482 miliarde de dolari.
Sursa: Agerpres