Capitala Kazahstantului este, până în 10 septembrie, cel mai important punct de pe harta energetică a lumii. Aproximativ 1,8 milioane de bilete au fost vândute și 921.293 de persoane au vizitat deja EXPO Astana 2017 în prima lună de la deschiderea expoziției la care sunt prezente 110 țări. 

Expo Astana 2017, care are ca slogan „Energia viitorului“, a fost inaugurată de președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, în prezența a 17 șefi de stat și de guvern – printre care și Xi Jinping (China), Vladimir Putin (Rusia) și Regele Spaniei Felipe VI -, dar și a liderilor țărilor membre ale Organizației pentru Cooperare Shanghai. Imensul centru expozițional a fost construit în doar doi ani și a costat peste un miliard de dolari. „O expoziție de o asemenea anvergură este rezultatul muncii comunității mondiale“, a spus președintele Nursultan Nazarbayev la ceremonia de deschidere, din seara zilei de 9 iunie. 

Nur Alem, simbolul expoziției

Pavilionul central al expoziției, Nur Alem, cea mai mare construcție sferică din lume (diametru de 80 de metri), adăpostește expoziția țării gazdă. El cuprinde o istorie completă a energiei, de la Big Bang (teoria care explică dezvoltarea universului), formarea planetelor, până la exploatarea modernă și de viitor a energiei. În jurul său, în formă de cerc, sunt patru pavilioane imense: două comerciale și două tematice. Cercul exterior al exploziției este compus din patru paviolioane compuse din 14 blocuri a câte 3 etaje fiecare. Aici sunt localizate pavilioanele celor 110 țări participante de pe toate continentele, dintre care amintim China, Rusia, SUA, Franța, Germania și România. 
„Șase mii de evenimente culturale vor avea loc în cadrul Expo Astana. Vizitatorii vor putea învăța cultura și istoria poporului kazah și vor putea vizita diferite regiuni ale Kazahstanului“, a mai spus președintele Nazarbayev, potrivit AstanaTimes.