„Astăzi, mai mult ca niciodată Sardinia este o colonie și un centru militar de greutate al Italiei și al NATO. O țintă evidențiată la nivel internațional ca teatru de război, cu cele mai invazive trupe care au ales insula pentru a simula scenariile cele mai nefaste, a se exercita şi desigur, a le contracara”, aşa cum scria publicaţia Unione Sarda în urmă cu câteva zile.

„Plajele din Sardinia au devenit precum coastele Mării Azov”, a adăugat Fatto Quotidiano a doua zi. „Nu este necesar să ne gândim neapărat la Marea Azov pentru a urmări alarmaţi un exercițiu NATO de dimensiunea celui planificat în Sardinia, cu trupe speciale super-selecţionate care debarcă pe coaste cu susţinerea tactică a navelor de război și a submarinelor. Cu bombe și rachete adevărate”, scrie ediţia de marţi a cotidianului Manifesto.

Dar ce se întâmplă în Sardinia? Pentru a încerca să înțelegem ceva, ar trebui luăm lucrurile metodic și mai ales să punem întrebări și să încercăm să găsim răspunsuri, arată Rai News. 

Ce este servitutea militară?

Este totalitatea interdicțiilor și limitărilor impuse bunurilor publice și private asupra activităților din vecinătatea instalațiilor militare. Termenul a fost introdus în Italia pe vremea lui Napoleon și a supraviețuit mai întâi în Regatul Sardiniei.

Disciplina respectivă a fost reformată de mai multe ori, în 1901, în 1932, în 1976 și în cele din urmă în 2010.

De ce în Sardinia?

După război de servitutea militară au fost afectate în principal două regiuni, din motive opuse și simetrice: Friuli Venezia Giulia, deoarece „Cortina de Fier”, linia de demarcație dintre sfera de influență anglo-americană, trecea de-a lungul graniței sale de est şi cea sovietică, și Sardinia, pentru că se află departe de țările din Est și deci, ferită de eventuale atacuri.

Tocmai din acest motiv, de mai multe decenii, Sardinia este aleasă pentru activități de antrenament și exerciții fizice

Care sunt principalele servituți militare din Sardinia?

Probabil cea mai faimoasă, chiar dacă doar pentru numeroasele proteste ecologice care au afectat-o afectat, este Salto di Quirra, în partea de sud-est a insulei, unde se află un poligon  unde acționează atât Marina, Armata, cât și Forțele Aeriene.

La Capo Teulada, la sud, chiar la vest de Cagliari, Armata administrează un „poligon permanent de tragere pentru exerciții sol-aer-mare”. La Capo Frasca, în vestul insulei, nu departe de Oristano, Forțele Aeriene au o „instalație militară pentru exerciții de tragere sol-aer și navă-sol”.

Există baze americane, sau NATO în Sardinia?

Acum, nu. Istorica bază a marinei americane din arhipelagul Maddalena, unde aveau sediul submarinelor cu propulsie nucleară, a fost dezafectată definitiv în 2008.

Ce se întâmplă zilele astea în Sardinia?

Este în plină desfăşurare exercițiul Open Sea 22 (MA22) care a început pe 3 mai şi va dura până pe 27 mai, „cel mai important eveniment de instruire al Marinei Militare”, precizează același organism pe site-ul său:

„În următoarele trei săptămâni, peste 4.000 de femei și bărbați din 7 națiuni NATO și peste 65 de nave, submarine, avioane și elicoptere vor opera între mările Adriatică, Ionică, Tireniană și Strâmtoarea Siciliei, desfășurând activități care vor afecta și teritoriile maritime înconjurătoare datorită capacităților de proiecție pe uscat exprimate de componenta amfibie îmbarcată. La exerciţii participă şi diverse aeronave ale Forțelor Aeriene Italiene, printre care avioanele de luptă Eurofighter, F35B STOVL”.

Sunt exercițiile din aceste zile neobișnuite? Au vreo legătură cu războiul din Ucraina?

Aşa cum se poate intui din indicația anului și din rezultatele unei căutari în arhivele agențiilor de presă, „Mare Aperto 22”, este o întâlnire recurentă. Un purtător de cuvânt al Marinei a confirmat pentru ziarul online Il Post că aceste exerciții sunt organizate „de zeci de ani”, motiv pentru care au devenit deja „obișnuite”  și „nu au nicio legătură cu situația actuală”, adică cu războiul din Ucraina.

Până la urmă, operațiuni de această amploare necesită pregătiri lungi, iar cele două luni și jumătate care au trecut de la invazia rusă până la începutul exercițiului, nu ar fi fost suficiente pentru a-l organiza.

Ce legătură are NATO cu asta?

Direct, nimic. Marina italiană organizează exerciţiul „Open Sea”, care, în contextul cooperării militare cu țările aliate, invită (dintotdeauna) pe unele dintre acestea să participe la exerciții.

Au fost închise plajele?

Factorul declanșator al controversei din aceste zile a fost înainte de toate un ordin al Autorității Portuare din Cagliari care a identificat șaisprezece zone costiere și maritime, nu îndepărtate, ci exterioare poligoanelor Quirra și Capo Teulada, unde, câteodată, pe durata „Open Sea” ,”uneori doar pentru câteva zile”, sunt interzise tranzitarea, oprirea, navigația, ancorarea oricărui tip de unitate navală, inclusiv bărci de agrement, precum și scufundări, scăldat, pescuit și activităţi conexe”. 

Totuși, Il Post i-a întrebat din nou pe unii primari ai teritoriilor în cauză, care au explicat că pescuitul este interzis, dar că plajele sunt accesibile pentru turiști şi că scăldatul pe litoral este permis.