O comisie formată din oficiali ai guvernului, din Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au selecţionat pentru postul de director general al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere pe Valentin Robert Urlan, administratorul firmei Pentacons, fost angajat al Consitrans, Inocsa Ingineria, Consilier Construct, Viacons şi BNR.

Valentin Robert Urlan a absolvit Universitatea Tehnică de Construcții din București şi este membru al Asociaţiei Profesionale de Drumuri şi Poduri. Contactat de revista Capital pentru a ne preciza când va prelua atribuţiile de director general  al CNIR, o angajată a firmei Pentacons ne-a răspuns că nu este disponibil.
„Horațiu Cosma, cosilierul care l-a înlocuit pe Cătălin Drulă, a fost numit membru provizoriu în Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere. Şi Alina Florentina Burlacu, consilier al premierului Dacian Cioloş, a fost numită membru provizoriu în Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere”, ne-au declarat surse avizate din Ministerul Transporturilor. Pe lângă ce doi consilieri, guvernul a aprobat un memorandum privind numirea lui Victor Giosan, consilier în cadrul Cancelariei primului-ministru, în calitate de membru provizoriu în Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere, până la finalizarea procedurilor de selecţie conform OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2016. Bogdan Puşcaş, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice  este ultimul membru ales de guvernul tehnocrat în Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere.

Guvernul şi Ministerul Transporturilor momentan păstrează tăcerea

Capital a redactat o solicitare către guvern şi Ministerul Transporturilor pentru a ne răspunde dacă au alocat cei 50 milioane lei, capital social al Companiei Naționale de Investiții Rutiere, în ce bază legală a fost ales Consiliul de Administraţie al CNIR, cine este președintele Consiliului de Administraţie al CNIR, care este remunerația lunară a membrilor Consiliului de Administraţie al CNIR şi cine a fost numit director general al CNIR. Până în momentul publicării articolului, oficialii guvernamentali şi ai Ministerului Transporturilor nu au furnizat niciun răspuns.

Veniturile angajaţilor din CNIR

Luna trecută, revista Capital a publicat un material referitor la reorganizarea CNADNR şi înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR). Conform ordonanţei de urgenţă privind reorganizarea CNADNR şi înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere, leafa pentru femeia de serviciu din noua companie este de aproximativ 500 euro, iar directorul general va câştiga aproximativ 8.000 euro fără sporuri de conducere sau pentru gestionarea fondurilor comunitare. „Directorul general al CNIR poate avea un salariu, cu tot cu sporuri, de aproximativ 15.000 euro. Salariaţii cu studii medii pot ajunge să câştige salarii de până la 6.000 lei“, ne-au precizat surse din Ministerul Transporturilor. Înainte de reorganizare, fostul şef al CNADNR câştiga între 3.000 şi 4.000 euro/lună.

UPDATE

Ministerul Transporturilor: „Salariul brut al directorului general al CNIR nu poate depăși 7800 de euro pe lună”

Guvernul Dacian Cioloș și consilierii de comunicare de la Ministerul Transporturilor ignoră solicitarea Capital prin care s-a cerut oficialilor să ne precizeze dacă au alocat cei 50 milioane lei, capital social al CNIR, în ce bază legală a fost ales Consiliul de Administraţie al CNIR, cine este preşedintele Consiliului de Administraţie al CNIR și care este remuneraţia lunară a membrilor Consiliului de Administraţie al CNIR.
După publicarea articolului în care am precizat care este câștigul lunar al directorului general al CNIR și componența CA-ului, Ministerul Transporturilor s-a gândit să ne transmită un punct de vedere în care a menționat că Horaţiu Cosma, cosilierul care l-a înlocuit pe Cătălin Drulă, nu face parte din Consiliul de Administraţie al CNIR. “Salariul brut al Directorului General al CNIR nu poate depăși 7800 de euro pe lună (de 16 ori salariul de referință, conform Ordonanței de Urgență 55/2016” ne-au transmis consilierii de imagine ai ministrului Sorin Bușe.

Biroul de presă MT: CNIR are Director General, Consiliu de Administrație și AGA

Biroul de presă al Ministrului Transporturilor, Sorin Bușe a anunțat că a numit, directorul general, precum și membrii Consiliului de Administrație și AGA ai Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR). „Funcția de Director General va fi ocupată de Valentin Urlan, pentru un mandat interimar. Selecția s-a realizat în urma procesului de recrutare care a durat o lună, timp în care au fost evaluate zeci de aplicații. Peste 20 de candidați (persoane fizice din România, dar și din străinătate) au fost selectați pentru interviu. Selecția pentru Consiliul de Administrație a fost realizată după identificarea principalelor categorii de expertiză ale componenței consiliului. Membrii interimari selectați sunt exponenți ai fiecărei categorii în parte: Alina Burlacu (expertiza în proiecte și legislație de drumuri și poduri), Daniela Șchiopu (economic), Mădălina Stoian (mediul academic), Victor Giosan (finanțe publice), Bogdan Pușcaș (achiziții publice), Mihaela Ruscior (juridic), Gheorghe Știrbu (mediul de afaceri)”, conform unui comunicat transmis de Ministerul Transporturilor.
Mai mult, oficialii MT spun că până la finalul anului 2016, vor fi aleși 5 membri care să compună Consiliul de Transparență CNIR.

„Directorul General va propune spre aprobarea Consiliului de Administrație structura organizatorică, organigrama și numărul de posturi pentru CNIR.  Ulterior, va avea loc recrutarea personalului atât pentru funcțiile suport (economică, juridică, resurse umane, administrativ, sănătate și securitate în muncă, IT, informații clasificate, registratură/secretariat, secretariat AGA/CA, consilieri, structuri de control și alte funcții conexe), cât și pentru funcțiile de bază (monitorizare și implementare proiecte, dezvoltare proiecte, proiectare, achiziții publice, concesiuni, precum și alte funcțiuni necesare desfășurării activităților de bază), conform Ordonanței 111/2015. Tot până la finalul acestui an, va fi avizat proiectul de buget anual de venituri și cheltuieli al CNIR. Informații suplimentare În prima ședință a Consiliului de Administrație (C.A.) vor fi discutate mai multe aspecte, printre care: alegerea Președintelui C.A.; prezentarea Regulamentului de Organizare și Functionare a C.A.; alegerea Comisiei de Nominalizare și Remunerare și alegerea Comisiei de Audit”, conform comunicatului MT.