Victor Ponta: George Simion nu vrea să treacă moțiunea

Victor Ponta a abordat direct activitatea liderului AUR, George Simion. Fostul prim-ministru a spus că George Simion ar avea nevoie de cinci semnături pentru a depune o moțiune de cenzură, dar că, în realitate, nu își dorește ca moțiunea să treacă.

Ponta a afirmat că nu a fost sunat nici el, nici alți parlamentari importanți, ceea ce l-a făcut să creadă că demersul este unul pur formal.

El a adăugat că, atunci când a trecut moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, a contactat aproape toți parlamentarii, ceea ce nu se întâmplă în cazul actual. În opinia sa, Simion preferă să păstreze o poziție simbolică de lider al opoziției, fără intenția reală de a prelua puterea.

„Citeam înainte să întrăm în emisiune că-i mai trebuie cinci semnături pentru moțiunea de cenzură. Ce crezi că m-a sunat să ma întrebe dacă vreau să semnez? El nu vrea cinci semnături. El de fapt nu vrea să treacă moțiunea.

Eu când am trecut moțiunea de cenzură contra lui Ungureanu (n.r. Mihai Răzvan Ungureanu, fost premier), 476 de parlamentari, doar pe Ungureanu nu l-am sunat, dar restul i-am sunat, am vorbit.

Nu m-a sunat nici pe mine nici pe alții. Nu cred că vrea. Îi place cumva stilul acesta „eu sunt șeful opoziției care nu va ajunge niciodată la putere”, a declarat Victor Ponta în podcastul de pe canalul de YouTube HAI România!.

Totodată, Ponta a susținut că în interiorul AUR nu ar exista libertate de exprimare și că liderul formațiunii s-ar concentra mai degrabă pe eliminarea celor care nu îi sunt loiali, decât pe construirea unei opoziții eficiente.

„N-are voia nimeni din AUR să iasă în față. El se preocupă „să-i omoare” doar pe cei din AUR care eventual nu i-ar fi lui credincioși. Nu se face așa opoziție și de aceea stăm cu o putere care de fapt nu reprezintă pe nimeni”, a mai spus Ponta.

George Simion
SURSA FOTO: Dreamstime

Planul pentru „dărâmarea” PSD-ului

Referindu-se la actuala conducere a PSD, Victor Ponta a afirmat că partidul nu ar mai reprezenta alegătorii săi tradiționali. El consideră că în fruntea partidului s-ar afla o echipă instalată după plecarea lui Liviu Dragnea, care ar avea ca misiune tocmai slăbirea formațiunii.

Potrivit lui Ponta, PSD a coborât de la 40% la 30%, apoi la 20%, și ar continua spre 10%.

„Hai să fim sinceri. PSD-ul reprezintă alegătorii PSD? Nu, nici vorbă. Reprezintă echipa aceasta care a fost plantată după epoca Dragnea și care își îndeplinește misiunea. A fost la 40% PSD, a ajuns la 30%, a ajuns la 20% și se duce la 10%. Gata, misiunea e îndeplinită”, mai spune fostul social-democrat.

Întrebat dacă acest lucru face parte dintr-un plan, fostul lider social-democrat a răspuns afirmativ și l-a menționat pe Sorin Grindeanu ca parte din acest scenariu. Ponta a sugerat că, în mod firesc, atunci când scade susținerea publică, un lider ar trebui să se retragă sau să caute o alternativă, nu să se mențină în funcție.

„Fac parte din acest plan pentru că altfel îți dai seama că dacă vezi că „audiența” scade, te întrebi „poate sunt eu problema. Hai să chemăm pe altcineva să reușim să creștem din nou”. Nu zici tot eu rămân”, consideră Ponta.

PSD
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Un PSD puternic n-a fost nici pe placul oficialilor europeni

Victor Ponta a menționat perioada în care PSD avea o influență semnificativă, afirmând că formațiunea a fost, pentru o vreme, singurul partid românesc capabil să echilibreze raportul de forțe cu sistemul politic.

„A fost singurul partid al României pentru că restul, PNL, PDL s-au pliat întotdeauna pe cine era la putere. PSD-ul era cel care avea votanți loiali. Tocmai aici era chestia. (…) Era singurul partid care, din când în când, echilibra balanța de putere cu sistemul. După experiența cu Dragnea au zis că gata s-a terminat”, mai spune fostul premier.

El a declarat că la Bruxelles nu ar fi fost bine primită puterea PSD din acea perioadă, amintind că în anul 2014 formațiunea avea 16 europarlamentari și era al doilea partid ca pondere în grupul socialiștilor.

Ponta a precizat că a solicitat atunci funcții importante și un portofoliu semnificativ, precum cel pentru Dezvoltare Regională, lucru care, în opinia sa, nu a fost pe placul oficialilor europeni.

„Nici cei din afară nu ne-au plăcut când avea PSD un număr de 16 europarlamentari în 2014. După italieni eram al doilea partid de la socialiști. Și am spus că vreau și eu vicepreședinte, șef de comisie, vreau portofoliu bun. Am luat Dezvoltarea Regională. Nu le-a prea plăcut la Bruxelles”, mai spune Ponta.