George Simion, criticat de Victor Ciutacu

În cadrul celui mai nou episod al podcastului Contrapunct, jurnalistul Mirel Curea l-a avut drept invitat pe omul de televiziune Victor Ciutacu.

Cei doi jurnaliști au abordat mai multe subiecte, printre care și unele decizii luate de către George Simion, liderul partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Jurnalistul Victor Ciutacu a precizat că anumite decizii pe care le-a luat George Simion au distrus mitul partidului altfel.

Prin partid altfel, George Simion se referea, printre altele, la un partid care nu a mai fost la guvernare și care vine cu oameni noi.

O astfel de abordare a fost folosită și de către Uniunea Salvați România (USR).

„A distrus practic mitul partidului altfel, că și ăștia ca și USR-ul, și unii și alții au venit pe faptul că ei sunt partidele altfel. Că ei nu au fost la guvernare, că vin cu oameni noi și așa mai departe.

USR-ul s-a văzut ce partid altfel e, că face fix ca alții, adică nu e nicio problemă”, spune Victor Ciutacu.

Mirel Curea (stânga) și Victor Ciutacu (dreapta)
Mirel Curea (stânga) și Victor Ciutacu (dreapta)/SURSA FOTO: Capital.ro

George Simion, obsedat de control

Victor Ciutacu a mai spus că AUR rămăsese singurul partid care continua să spună că este altfel.

Totuși, asta s-a schimbat după ce George Simion nu și-a făcut alegeri în organizațiile județene. Cunoscutul jurnalist a amintit de scandalul cu Coarnă.

De altfel, acesta a mai precizat că liderul AUR este „obsedat de control” și „maniac al controlului”.

„Și problema lui George (Simion, n.r.), că rămăsese singurul pe culoarele astea altfel. Nu mai e nici George, pentru că a început să-i ia pe toți. A făcut prostia aia mare, fiind obsedat de control și maniac al controlului. Nu și-a făcut alegeri în organizațiile județene. Știi scandalul cu care a pornit și cu Coarnă, că a plecat Coarnă și tot”, spune acesta.

George Simion, AUR
SURSA FOTO: Facebook

Mitul partidului altfel s-ar demonta încă o dată

Omul de televiziune a mai subliniat că George Simion numea anumiți coordonatori pe care îi schimba odată la câteva luni.

De altfel, a mai adus în discuție și povestea că AUR cere bani pentru accesul pe listele parlamentare.

Victor Ciutacu a precizat că, în cazul în care povestea aceasta s-ar confirma, AUR nu ar fi nici primul și nici ultimul partid care face astfel de lucruri.

Nu în ultimul rând, Victor Ciutacu a mai spus că toate aceste povești ar duce la demontarea partidului altfel, dacă s-ar demonstra că sunt adevărate.

„El punând tot timpul niște unii coordonatori pe care îi tot schimba. Era ca la hochei. Schimba liniile ca la hochei. Îl ținea pe unul trei luni, șase luni.

Toată povestea asta, am auzit și povestea cu cerutul de bani pentru accesul pe listele parlamentare. Bine, fie vorba între noi, n-ar fi nici primul, nici ultimul care ar face chestia asta, dacă s-ar confirma.

Dar, într-adevăr, încă o dată s-ar demonta mitul partidului altfel. Că dacă tu faci că ăia, la ce mai avem nevoie de un partid nou care să ia banii de la hoți, ca să-i pună pe liste. (…)”, a spus cunoscutul jurnalist.

Întregul podcast poate fi vizualizat AICI, pe canalul de YouTube HAI România sau pe pagina de Facebook evz.ro.

Pe canalul de YouTube HAI România sunt multe alte emisiuni în care sunt abordate diferite subiecte de actualitate și mare importanță pentru societatea actuală.

George Simion
SURSA FOTO: Inquam Photos, Justinel Stavaru

AUR și George Simion, o Matrioșkă eternă a politicii

În urmă cu câteva zile, jurnalistul Dan Andronic a publicat un nou editorial pe site-ul evz.ro, în care vorbește despre AUR și despre George Simion.

AUR era un partid anti-sistem. Avantajul inițial era dat de aura exotică a celor care intraseră în Parlament, surprinzând pe toată lumea, scrie acesta.

„Apărători ai Credinței, familiști, ușor idealiști. Treceam ușor peste bâlbele lui George Simion, figura sa de activist civic simpatic făcând uitată evidenta lipsă de profunzime. Te uitai la el și spuneai că merită o șansă. Mai ales că unii dintre colegii săi, Claudiu Târziu sau Sorin Lavric aveau consistența intelectuală care lipsea liderului. Părea un partid care încerca să construiască pe baze solide un naționalism căutat de mulți alegători. Despărțirea de Diana Șoșoacă a dat speranțe. Numai că lucrurile s-au schimbat. A început operațiunea RetuRO a anului 2024.”

Încet-încet partidul a crescut în sondaje. Respira viitor. Acum AUR este un partid din ce în ce mai căutat. Numai că de ceva vreme începe din ce în ce mai tare să semene cu PSD și PNL din vremurile de „glorie”. Ca și predecesorii, AUR a transformat politica într-o afacere. Se cer bani pentru poziții în Parlament, se oferă locuri pe liste în schimbul minutelor de antenă. Nu contează cine intră, important este să aducă ceva. Bani, notorietate sau tupeu.

„Recent, un om pe care-l apreciez, Chris Terheș a fost la un pas să anunțe ieșirea din partid. Din cauza acestor practici. L-au convins cu greu să rămână. Avea suficiente motive de supărare.”

Nu este nimic nou sub soare. Sau cum spun cei bătrâni: Poanta-i veche, prostu-i nou! Toate aceste personaje sunt o Matrioșkă eternă a politicii. Trec dintr-o vitrină în alta, ieri erau unioniști, azi sunt social-democrați, mâine sunt atlantiști, poimâne suveraniști. Nu au scrupule, ci doar interese, sunt “băieții deștepți” din politică. În mod evident, George Simion nu se teme de mizeria asta, ba chiar are momente în care o admiră public. De altfel i-a intuit potențialul, fiind conștient că lipsa de consistență a structurii organizatorice AUR nu poate fi rezolvată decât într-un singur mod. Cum? Ca în zicala bătrânească, arată cunoscutul jurnalist Dan Andronic, în editorialul care poate fi citit complet aici.

AUR a scăzut în sondaje

În perioada 19-28 martie, CURS a realizat un nou sondaj care arată preferințele românilor înainte alegerilor europarlamentare și locale.

Sondajul arat că Alianța PSD + PNL are un procentaj de 53%, urmată de Alianța Dreapta Unită (USR+PMP+FD) cu 14%.

Tot cu 14% este trecut și AUR.

Lista se continuă cu :

  • SOS România: 5%
  • UDMR: 5%
  • PUSL: 4%
  • Altele (sub 2% fiecare): 5%