În podcastul HAI România, pornind de la un sondaj recent dat publicității pe tema unirii cu Republica Moldova, precum și a oportunității ca Maia Sandu să devină președintele României, Robert Turcescu și invitații săi, jurnaliștii Bogdan Comaroni și Octavian Hoandră, au comentat șansele reale de a ne uni cu frații de peste Prut.

În viziunea jurnalistului de investigații Bogdan Comaroni, unirea României cu Republica Moldova este dorită de Occident dintr-un interes pragmatic ce are legătură cu granițele NATO.

„Treaba asta dacă vrem să ne unim sau nu, nu mai depinde de noi. Părerea mea este că ăștia de-afară doresc o unire cu Moldova, nu imediat e adevărat, deci o doresc și o țin în stand by din motive geostrategice, geopolitice.

Am spus asta la momentul cu Schengen și o susțin în continuare, nu o să intrăm în Schengen nici anul ăsta și nici foarte rapid. Acea intrare în Schengen ar presupune că România nu poate să se unească cu Moldova.

Pică, din punctul de vedere al NATO, o chestiune geostrategică importantă dintr-un motiv foarte simplu. Nu poți să bagi Moldova în Uniunea Europeană cu o Românie în Schengen, pentru că automat ai introduce Moldova în Schengen”, a spus jurnalistul.

Unire pentru extinderea NATO

Bogdan Comaroni este de părere că toată granița de Est este foarte permeabilă. „Toată granița pe zona asta, Ucraina pe zona Transnistriei e total nesecurizată față de granițele care îndeplinesc de mult timp criteriile cu România și Bulgaria.

Tot jocul ăsta pe care îl face Austria, mai degrabă sunt legați de o neutralitate pe care și-o asumă la nivel politic între Rusia și NATO.

Din punct de vedere geopolitic și militar se dorește un stand by, se dorește ca România să se unifice imediat dacă e nevoie cu Moldova pentru extinderea NATO către granița cu Ucraina, către acele teritorii luate deja de ruși către zona Crimeei și către ceea ce ar fi, spun eu, ca o victorie pe care și-o dorește NATO ca Transnistria să și-o adjudece cu forța, adică să intre cu tancurile direct în Moldova.

Ceea ce ar fi firesc, nu văd Transnistria separată de Moldova”, a argumentat Comaroni.

Varianta în care se poate realiza unirea cu Moldova

În aceeași intervenție, invitatul în studioul EVZ-Capital a subliniat că acest scenariu al unirii este fezabil doar în eventualitatea că războiul din Ucraina s-ar transforma într-un conflict înghețat.

„Ăsta ar fi contextul în care, dacă războiul îngheață și venirea lui Geoană ca președinte al României, el ar urma să facă această unificare și extinderea NATO odată cu extinderea UE. Adică Moldova să intre și în NATO și în UE rapid, prin uniunea cu România.

În timp ce Ucraina nu o să intre direct în NATO, căci nu putem vorbi despre problema Moldovei dacă nu vorbim despre problema Poloniei cu Ucraina și a Lituaniei cu Ucraina, deci zonele tampon prin refacerea unor federații istorice, deci o uniune în zonă istorică”.

În acest perimetru care corespunde respectivei zone istorice, actualmente cu un statut de no men’s land, ar urma să funcționeze acel coridor strategic neutru dorit de NATO, a mai punctat jurnalistul de investigații de la ZiuaNews.

Emisiunea de tip podcast poate fi vizionată AICI.