Trafigura este unul dintre cei mai mari traderi din lume, anul trecut grupul raportând o cifră de afaceri de 120 de miliarde de dolari (peste 90 miliarde de euro). Spre comparaţie, cea mai mare companie din România, OMV Petrom, a raportat pentru 2012 o cifră de afaceri de 5,89 miliarde de euro.

Astfel, Trafigura este o companie de 15 ori mai mare decât OMV Petrom, având 81 de sedii în 56 de ţări, numărul de angajaţi fiind de 8.445 de persoane.

Presa din România a scris despre Trafigura că aceasta este prezentă în ţara noastră din 1997 prin societatea Romrecycling, specializată în colectarea, prelucrarea şi procesarea deşeurilor.

Ce se scoate la vânzare?

Conform anunţului de vânzare, despre care Capital.ro a scris la începutul acestei luni, Ministerul Economiei vrea să vândă o cantitate maximă de 331.890 tone de concentrat de Cupru, tocmai în perioada în care preţul cuprului a scăzut semnificativ faţă de începutul anului (de la peste 8.000 de dolari la mai puţin de 6.900 de dolari pe tonă), şi în plin proces de privatizare.

În primă fază, vânzătorul solicită un avans de 40 milioane de euro, care să fie plătibil într-o singură tranşă, dar nu mai târziu de 1 decembrie 2013. În contul avansului, cumpărătorul va primi o cantitate maximă de concentrat de cupru de 45.360 de tone, “ajustabilă în funcţie de preţul de vânzare stabilit conform contractului de vânzare”, se menţionează în anunţ.

Mai mult, cumpărătorul va primi această cantitate de 45.360 tone de concentrat de cupru în contul avansului pe o perioadă de şapte ani. În primul an nu se va face nici o livrare, în anul 2 şi 3 se vor livra cantităţi în valoare de 4 mil. euro, iar din anul 4 şi până în anul 7, livrările anuale se vor ridica la 8 milioane de euro.  Trebuie menţionat faptul că dintr-o tonă de concentrat de cupru se poate obţine aproape 200 kilograme de cupru, conform specialiştilor consultaţi de Capital.

Astfel că, la o cantitate de 45.360 de tone de concentrat, cât se va livra în contul avansului, cumpărătorul va putea obţine sub 10.000 tone de cupru, având în vedere că rata medie de recuperare la noi în ţară este de circa 20%. La toată cantitatea de concentrat de cupru – 331.890 tone, s-ar putea obţine circa 65.000 tone de cupru. La preţul actual de 6.900 de dolari, valoarea concentratului scos la vânzare se ridică la circa 450 milioane de dolari, conform calculelor Capital.

Legături mai vechi cu Cupru Min

Ziarul Financiar scria în urmă cu o lună de zile că, în prezent, Cupru Min produce concentrate care conţin echivalentul a 5.000 de tone de cupru pur pe care le vinde în principal către traderul Ronefer, deţinut de Maria Gherghe, denumită “Doamna de Fier”. Ronefer vinde mai departe concentratele inclusiv către Trafigura, traderul interesat de preluarea activităţii Cupru Min. În prezent Cupru Min lucrează cu o singură linie de producţie din patru şi prin investiţii capacitatea ar putea fi extinsă la circa 20.000 de tone pe an.

Într-un interviu acordat anul trecut presei, Maria Gherghe a recunoscut faptul că nu i-ar ajunge banii să cumpere producţia de la producătorul de cupru nici pe jumătate de lună însă marii traderi îi oferă condiţii pentru a putea să plătească în avans concentratele de cupru pe care le cumpără de la Cupru Min. Maria Gherghe a precizat că vinde o parte din producţie inclusiv către Trafigura.
Azi e ultima zi pentru depunerea ofertelor

nvestitorii interesaţi să participe la procesul de atragere de investiţii la Cupru Min Abrud pot depune până luni, 2 septembrie, la ora 10.00, documentele de înscriere, potrivit unui anunţ postat pe site-ul Ministerului Economiei.

Cupru Min oferă la vânzare prin metode combinate, constând în licitaţie cu oferta în plic, precedată de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, cu criterii de eligibilitate, o cantitate maximă de 331.890 de tone de concentrat de cupru, care va fi ajustată în funcţie de preţul de vânzare stabilit conform contractului de vânzare, se arată în anunţ.

Avansul solicitat este de 40 de milioane de euro, plătibil într-o singură tranşă, în termenul stabilit potrivit contractului de vânzare, dar nu mai târziu de data de 1 decembrie 2013. Contractul de vânzare a concentratului de cupru se încheie pe o perioadă de 7 ani. Cantitatea maximă de concentrat de cupru livrată în contul avansului este de 45.360 de tone, ajustabilă în funcţie de preţul de vânzare stabilit conform contractului de vânzare, având conţinuturile specificate în fişa tehnică.

‘Preţul de vânzare al concentratului de cupru este determinat în funcţie de cotaţia bursei de metale din Londra pentru cuprul din concentratul de cupru, dar nu mai puţin decât preţul (cotaţia) minim(ă) pe tona de cupru din concentratul de cupru adjudecat(ă) în cadrul prezentei proceduri’, se mai specifică în anunţ.

Cumpărătorul va suporta costurile pentru preluarea concentratului de cupru din incinta societăţii şi pentru transportul acestuia, precum şi orice alte costuri asociate.

Preţul de pornire a licitaţiei este de 6.900 de dolari pe tonă pentru cuprul din concentratul de cupru (pentru cantitatea maximă de concentrat de cupru oferită). Preţul adjudecat în cadrul licitaţiei va reprezenta preţ minim de cumpărare, care se va aplica pentru întreaga cantitate de concentrat de cupru care va forma obiectul contractului de vânzare şi pe toată perioada de derulare a contractului.

Documentul de Ofertare, care conţine informaţii despre etapa de verificare a eligibilităţii potenţialilor cumpărători şi care detaliază documentele necesare în această etapă, a putut fi procurat începând cu data de 26 iulie 2013.

Cei interesaţi se pot înscrie şi pot depune documentele solicitate în Documentul de Ofertare până luni, 2 septembrie, la ora 10.00, iar deschiderea plicurilor se va face tot în această zi, la ora 11.00.

Criteriile de eligibilitate, care trebuie întrunite în mod cumulativ sunt solvabilitatea, seriozitatea în afaceri, administrarea diligentă şi absenţa datoriilor bugetare.

Verificarea şi analizarea documentelor se va face până la data de 6 septembrie 2013, când se va întocmi lista cu potenţialii cumpărători eligibili care pot participa, în continuare, la procesul de selecţie (lista scurtă). Potenţialii cumpărători de pe lista scurtă pot achiziţiona caietul de sarcini cu privire la procedura de selecţie şi pot solicita accesul la date şi informaţii referitoare la societate.

Caietul de sarcini poate fi procurat începând cu data de 9 septembrie, ora 9.00.

Pentru participarea la negocierea pe bază de oferte preliminare şi neangajante, cei înscrişi pe lista scurtă vor depune până la 23 septembrie, ora 12.00, următoarele documente: dovada achiziţionării caietului de sarcini, oferta preliminară şi neangajantă, amendamentele sau comentariile asupra proiectului de contract de vânzare a concentratului de cupru şi a anexelor acestuia.

Societatea va purta negocieri cu fiecare din cei interesaţi începând cu 30 septembrie 2013, până la data de 4 octombrie 2013. De asemenea, societatea va redacta forma finală a proiectului contractului de vânzare a concentratului de cupru aşa cum a rezultate în urma negocierilor şi o va transmite tuturor potenţialilor cumpărători până la 8 octombrie 2013.

Pentru participarea la licitaţia cu ofertă în plic, potenţialii cumpărători care au depus oferte neangajante vor depune până cel târziu la 14 octombrie, ora 13.00, următoarele documente: documentele solicitate în caietul de sarcini pentru această etapă, oferta de cumpărare în plic sigilat şi dovada privind achitarea taxei de participare la licitaţie.

Verificarea şi analizarea documentelor de participare se va face în aceeaşi zi, iar lista celor acceptaţi, respectiv a celor respinşi va fi publicată tot pe 14 octombrie la ora 18.00.

În data de 15 octombrie la ora 10.00 se va deschide plicul sigilat conţinând oferta de cumpărare şi, pe baza preţului minim de ofertare, se va stabili câştigătorul.

Pe data de 22 august, un comunicat al Ministerului Economiei preciza că turcii de la Yildirim Holding sunt interesaţi să participe la procesul de privatizare a combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea şi la procesul de atragere de investiţii la Cupru Min Abrud. ‘În privinţa Cupru Min, Yildirim Holding Inc. a solicitat – şi a primit de altfel – documentaţia de precalificare în vederea participării la procesul de selecţie’, se menţionează în comunicat.

Cupru Min a trecut şi anul trecut printr-o procedură de privatizare, care însă nu s-a finalizat. În 26 martie 2012, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarată câştigătoare a licitaţiei organizată pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la societatea Cupru Min, la preţul de 200,772 milioane de euro. Ulterior, licitaţia a fost anulată, cele două părţi nereuşind să ajungă la o înţelegere.