Magistrații au respins propunerea de prelungire a duratei măsurii de arestare preventivă formulată de DIICOT. Ioan Gliga, avocatul fraților Tate, oferă mai multe detalii privind acest dosar.

Jurnalistul Robert Turcescu a afirmat că știe politicieni români care au recunoscut că au fost abordați pe această temă în diferite cancelarii occidentale.

„E ceva ce ne scapă. Dvs. nu vreți să ne spuneți ce poate să fie în spate. Vreau să înțeleg, ați spus că îi știe foarte multă lume. Andrew Tate a fost cea mai căutată persoană la nivel mondial pe net în 2022. E un caz unic.

Știu politicieni în România care mi-au spus că s-au dus în diverse cancelarii occidentale unde nu i-a întrebat nimeni de agricultură, de Ucraina, ci li s-au pus întrebări despre frații Tate și arestul fraților Tate. Miniștrii de Externe spun cu voce tare, au întrebat oficiali români <dar cum e cu dosarul Tate>?. E ceva în spatele chestiunii ăsteia”, a spus jurnalistul.

„Și eu sunt tentat să cred că în spate este și altceva, pe care acuzarea nici măcar nouă nu ni l-a prezentat. Nu pot să nu speculez că poate li se șoptea judecătorilor în anumite momente”, a confirmat Ioan Gliga.

De ce au stat frații Tate 3 luni în închisoare dacă probele au fost insuficiente?

Îndemnat de co-moderatorul Dan Andronic, avocatul milionarilor britanici a e explicat cum s-a ajuns ca aceștia să stea 3 luni în închisoare dacă probele au fost insuficiente.

„De foarte multe ori judecătorul îl investește pe procuror cu un soi de încredere. Este adevărat, nu ai foarte multe elemente până în momentul de față. Ai ceva, dar dacă tu îmi spui că vei aduce probe suplimentare îți dau mandat. Cred că s-a mers inițial pe o asemenea abordare, care e absolut la adăpost în legislația României, în practica europeană asupra măsurilor preventive. Dar după aceea, când trece o lună, a doua lună și tu nu vii cu elemente noi, care să demonstreze că lucrurile sunt probate dincolo de orice dubiu, se poate ajunge la situații de genul acesta.

Din păcate, e o situație cu care noi avocații ne confruntăm, ajung dosarele în instanțe foarte târziu. De exemplu, una din deciziile de prelungire la tribunal, îmi ajunge dosarul la ora 3 în instanță, dimineața la ora 9 am termen de judecată, dosarul conținând 29 de volume la momentul respectiv. Judecătorul mai are în ziua respectivă nu știu câte alte dosare. Pe portal era deja menționată hotărârea.

Este evident că judecătorul nu a avut fizic timp să studieze dosarul. S-a mers pe o analiză superficială sau pe ce a zis colegul înainte. Dar vineri e evident că am avut un complet (n.red. – CAB) care s-a implicat foarte mult în dosar, a fost interesat să vadă ce este de fapt în anchetă”, a spus acesta.

Sociologul Mirel Palada a punctat, în studioul EVZ-Capital, că fără îndoială nu este vorba de un simplu dosar civil, mai ales că are inclusă o consistentă zonă de mesaje, de ideologie.

„E clar de ceva timp că nu e un dosar civil și că are legătură cumva cu zona asta ascunsă și întunecată a serviciilor secrete, de ce au venit în România, care e chestia cu banii. Dar dincolo de bariera asta, e foarte importantă componenta ideologică, considerată de stăpânii acestei țări ca fiind foarte importantă. Unul din principalele lucruri pentru care sunt acuzați este că spun lucruri care nu sunt conforme cu ideologia oficială a statului. E ideea de domesticire”, a observat specialistul.

Cum i-a schimbat închisoarea pe cei doi milionari britanici

„Viața lor s-a schimbat, atitudinea lor va fi una cu totul nouă, vom avea în vedere o atenție sporită asupra a ceea ce vom transmite în mediul online”, a declarat Ioan Gliga după eliberarea britanicilor din arest. După plasarea în arest la domiciliu, Andrew Tate a scris la finalul primei sale postări „We must defeat Shaytan!”, referindu-se la numele pe care Satana (Shaytan) îl are în Coran.

Oare s-au cumințit frații Tate sau pur și simplu joacă teatru? Avocatul lor a lămurit acest aspect subliniind că postările din mediul online nu pot fi probe, având în vedere că ce gândesc cu adevărat clienții săi nu este similar cu postările incriminate de justiție. Mai mult, Ioan Gliga a precizat că o astfel de experiență ca închisoarea „îți poate schimba viața”.