Românii sau sovieticii l-au eliminat pe Nicolae Ceaușescu?

„Cât de implicați au fost sovieticii în eliminarea lui Nicolae Ceaușescu?” este întrebarea pe care și-au pus-o cetățenii români din anul 1989 încoace. O anumită parte a presei locale a lansat, în anul 1990, ipoteza că ar fi avut loc o lovitură de stat, în urma căreia puterea a fost preluată de „oamenii” Guvernului de la Moscova.

Totuși, nu este clar dacă la sfârșitul anului 1989, în România, au acționat sau nu trupe speciale din Rusia. Misterul a fost dezlegat abia acum, în anul 2023, de către colonelul de informații Tudor Păcuraru, fost șef al unui birou de analiză sinteză al SRI, în cartea sa „Planul Nistru-1989”.

„Revenind la decembrie 1989, ce efective au avut rușii? Ce efective au trimis rușii în România, în interiorul granițelor nostru?”, l-a întrebat Mirel Curea pe invitatul său.

Potrivit lui Tudor Păcuraru, efectivele aici au fost de două naturi. Au fost trei batalioane de cercetare specializate în România, vorbitori mai mult sau mai puțin de limbă română, știind unde sunt ascunzătorile de armament, știind unde sunt case de lucru unde trebuie ei să ajungă să se refugieze, știind care sunt obiectivele ei fiindcă se antrenau în fiecare an.

Făceau manevre pe machete ale obiectivelor, machete ale reședinței lui Ceaușescu, machete ale televiziunii române, machetele radiodifuziunii române.

N-au fost mulți. Au fost cu totul cam 600. Conform spuselor sale, aceste trei batalioane au fost de cercetare. Din cadrul lor, au fost trimise numai o parte din cadre. Au fost de ajuns pentru a forma în jur de 30-40 de echipe, care au destabilizat țara. Au acționat pe secvențe. În Transilvania și până jos, până la Munții Carpații Sudici, a acționat Kievul. În partea de vest a țării, a acționat districtul militar Transcarpatia – Ușgorod. În partea dinspre Moldova a acționat districtul militar Odesa, cu trupe de cercetare în adâncime, cercetare în diversiune.

„Diversioniștilor, cei din districtul militar Kiev al Uniunii Sovietice și cei din districtul militar Odesa, au ajuns împreună la București, unde au făcut ce se știe că au făcut. Tot ceea ce este neidentificat, trăgători neidentificați, ăștia sunt. Există mărturii clare asupra echipamentului folosit, a armamentului folosit, a tehnicilor.

Există mărturiile medicilor privind rănile și muniția folosită. Nu sunt românești.  În plus, ei au avut nevoie de o busculadă. Busculadă din timpul mitingului lui Ceaușescu”, a explicat, joi, Tudor Păcuraru în cadrul podcastului „EvzTV” de pe canalul de YouTube „HAI România!”.

Sportivii din Ucraina au participat la Revoluția din 1989

„Exact asta vreau să vă întreb. Băieții atletici, înalți, solizi cu ceafă groasă, pe care dacă îi întrebai ceva, nu română, cum se întreabă românii între ei? ”Bă, cât e ceasu’?” „Vă, dă-mi o țigară”. Și care se uitau urât, erau… Ăștia erau?”, l-a întrebat Mirel Curea.

„Nu. Ei erau sportivi de la Dinamo Kiev și de la Dinamo Clubul de Sambă de la Odesa. Erau sportivi ai armatei și a KGB-ului. Fiindcă și ei aveau două cluburi, cum era la noi Steaua și Dinamo, și la ei era Dinamo și mai era încă unul. Și ăștia au venit în coace sub acoperirea cât se poate de oficială a unei competiții de lupte libere la Iași.

Iar de la Iași s-au urcat în autocare și au fost în jur de 100 și au venit înspre București, ca să viziteze orașul, dar asta e limpede. Apare în documente oficiale. Și când au vizitat orașul, nu știu de ce s-a oprit fix acolo, la mitingul din Piața Palatului”, a fost răspunsul lui Tudor Păcuraru.

Potrivit spuselor sale, acei sportivi din Ucraina erau așteptați la mitingul politic din Piața Palatului fiindcă cei de la armata română, care operau stația de sonorizare, primiseră deja banda cu infrasunete pe care s-o pună ca să stârnească panica. Ei au recunoscut asta în fața procurorilor, în Dosarul Revoluției, în urmă cu doi-treia ani.

Au trecut 30 de ani. Faptele de la Revoluția din 1989 s-au prescris din punct de vedere penal. În momentul în care acești oameni, participanții direcții, au fost schimbați din nou de procurorii români, ei erau puși în față unei alternative. Spun adevărul și, indiferent ce mărturisesc, nu pățesc nimic fiindcă faptele sunt prescrise sau nu spun adevărul, caz în care riscă mărturie mincinoasă și pedeapsă penală fiindcă ei nu știau ce spune cel de alături.

„Care a fost rolul sportivilor ăsta în mitingul din 21? Dimineața zilei de 21?”, a întrebat apoi Mirel Curea.

„Vedeți, dumneavoastră, trebuia canalizată panica populației. La noi, în țară, aceste mijloace cu ultrasunete de război psihologic nu au fost folosite niciodată. În sensul că trupele noastre nu erau antrenate să acționeze în condițiile acestea de stres indus. Pe când, sportivii de la Dinamo Kiev și Dinamo Odesa erau antrenați ca să reziste și să acționeze în continuare.

Ei sunt cei care practic au golit piața. Fiindcă dacă nu, oamenii s-ar fi urcat unii peste alții în piramidă, în mijlocul pieței. Deci, ei au fost… a fost nevoie de prezența lor pentru a direcționa fluxul de oameni care să iasă din piața”, a explicat Tudor Păcuraru.