Cum au fugit soții Ceaușescu. Mărturia pilotului Vasile Maluțan

Cum au fugit, de fapt, soții Ceaușescu? Filmul fugii începe în momentul în care elicopterul decolează de pe clădirea Comitetului Central al PCR.

Pe data de e 21 decembrie 1989, zeci de mii de oameni s-au adunat pentru a-l aclama pe Nicolae Ceușescu. A fost prima oară când a fost întâmpinat cu huiduieli, marcând o schimbare radicală în atitudinea poporului. Acea zi a devenit punctul de cotitură: oamenii nu-și mai ascundeau disperarea și indignarea. Străzile erau pline de o mulțime neliniștită, iar în aer se simțea schimbarea iminentă.

La 11:30, Vasile Maluțan primește instrucțiuni de decolare de pe baza aeriană situată în apropierea capitalei.

fuga sotii ceausescu, elicopter
SURSA FOTO: YouTube, Captură de ecran

„Am luat-o de la nord spre centrul orașului, spre Piața Palatului. Piața Palatului era plină de lume agitată. Am aterizat pe terasa sediului Comitetului Central.

Am rămas acolo jumătate de oră, cu motoarele pornite, așteptând să vedem ce se întâmplă.

Nicolae și Elena Ceaușescu erau speriați, aproape că nu aveau putere să meargă, erau cărați de garda lor. Fostul premier, Manea Mănescu și consilierul Emil Bobu erau cu ei.

L-am întrebat pe Ceaușescu unde mergem. După o scurtă sfătuire, el și Elena mi-au spus s-o iau către Snagov. Peste 10 minute am aterizat. Am aterizat în jurul orei 12:20. M-au chemat la telefon, la palat, comandantul aviației și al unității.

În acest timp, Ceaușescu încerca în zadar să telefoneze oficialilor locali.

O oră mai târziu, erau cum soții Ceaușescu, Emil Bobu și Mănescu, fostul premier, care i-a sărutat mâna lui Ceaușescu”, a povestit Vasile Maluțan.

Cuplul prezidențial s-a îndreptat către Boteni

Cuplul Ceaușescu a zburat către Boteni. Nicolae Ceaușescu a primit informații despre preluarea controlului asupra televiziunii de către revoluționari. În fața acestei situații, s-a hotărât să îndrepte cursul către Pitești, având speranța că acolo va putea recâștiga controlul asupra situației.

„Mi-a venit ideea salvatoare pentru noi, pentru echipaj. Le-am spus că am fost detectați de radar și că putem fi loviți. Atunci mi-a spus să aterizez imediat.

Am spus: În unitatea militară? El a zis: „Nu, lângă șosea.” M-a întrebat pentru a treia oară dacă sunt fidel cauzei. Am întrebat „Care cauză? A cui cauză?”, a mai adăugat Vasile Maluțan.

La 13:30, soții Ceaușescu și un ofițer al Securității coboară din elicopter. În același moment, vestea fugii lui Ceaușescu ajunge la televiziunea națională, declanșând reacții puternice din partea poporului care strigă: „Să fie judecat!”. În paralel, la o distanță de 70 de kilometri, la aceeași oră, medicul Nicolae Deca devine ostatic.

„Am văzut un bărbat cu o stație radio în mână, lângă Aeroportul Boteni. A făcut semn să trag pe dreapta.

Mi-a arătat doi oameni pe marginea șoselei. Erau soții Ceaușescu.

Au traversat, s-au oprit lângă mașina mea. Elena avea mâna în buzunar. Ceaușescu a venit în dreapta. La un momentdat s-a întors la mine și m-a întrebat: „Ai auzit ce s-a întâmplat?” Mă gândeam dacă să spun da sau nu. Am spus nu. Și a zis: „A fost o lovitură de stat. Organizez rezistența la Târgoviște”, a povestit Nicolae Deca.

Nicolae Petrișor este luat ca ostatic

În jurul orei 14:00, programul Televiziunii Române este întrerupt brusc. Soții Ceaușescu decid să ia un alt ostatic, iar persoana aleasă este Nicolae Petrișor.

Nicolae Petrișor povestește ce s-a întâmplat în jurul orei 14:15.

„Ceaușescu s-a urcat în față lângă mine, Elena s-a urcat în spate, iar securistul a urcat în spatele lui Ceaușescu.

În acele momente Ceaușescu era disperat. Se uita în orice poziție cu frică. Ceaușescu încă spera să-și mobilizeze trupele.

Elena Ceaușescu a zis la un moment dat : „Ce-or avea ăștia cu noi? Dă drumul la radio să vedem ce e”. Am dat drumul și la radio era scandal. Jos tiranul!

Când a auzit Ceaușescu, a avut un șoc, a picat pe bord și atunci am crezut că a murit. Mâna i se slăbise și celălalt braț îi atârna”, povestește Petrișor, potrivit Antena 3 CNN.

La 15:30, soții Ceaușescu sunt în cele din urmă capturați și transportați la sediul miliției. Până la ora 18, sunt transferați la o unitate militară amplasată în apropiere. La 19:30, știrea mult așteptată răsună în casele românilor prin intermediul Televiziunii Române: „Nicolae și Elena Ceaușescu au fost găsiți la Târgoviște și sunt în custodia autorităților”.

La ora 20, mii de oameni euforici se reunesc în Piața Palatului pentru a sărbători momentul istoric.

Bucuria este de scurtă durată, deoarece susținătorii dictatorului și membrii Securității sunt hotărâți să nu cedeze puterea. Pe 25 decembrie, soții Ceaușescu sunt aduși în fața justiției. Ion Iliescu, președintele FSN, semnase decretul care instituia acest tribunal excepțional doar cu o zi înainte.

Imediat după pronunțarea sentinței, Curtea s-a retras, lăsându-i pe Nicolae și Elena Ceaușescu singuri în fața destinului lor. Într-un ultim gest de solidaritate, cei doi au cerut să nu fie separați și să-și împărtășească soarta, exprimând dorința de a muri împreună.

În momentul în care au fost legați, au realizat că se aflau în fața sfârșitului, fără nicio speranță de scăpare. Au fost conduși afară, iar subofițeri însoțiți de un ofițer i-au lăsat lângă un zid. Cu o mișcare hotărâtă, au făcut trei pași înapoi, iar sub privirea unui ofițer încărcat de ură, a început imediat focul de armă.

În după-amiaza zilei de 25 decembrie 1989, la ora 15:30, Ion Iliescu se opunea vehement difuzării acestor imagini la televiziune. Argumentele sale au fost susținute în cadrul unei dispute tensionate cu directorii postului.

https://www.youtube.com/watch?v=CtNVO6Jivbg