Legea care ar limita utilizarea limbii materne de către minorități, inclusiv cea română, nu reprezintă cea mai mare problemă în contextul actual.

Legea ar fi îndreptată împotriva limbii ruse

Istoricul afirmă că această lege ar viza, de fapt, limba rusă, și nu limba română, cu scopul de a mobiliza populația să lupte pentru identitatea lor națională.

„Admit ideea că în Ucraina nu este doar o populație rusofonă, ci și rusofilă. (…) Legislația credeți că este dată pentru noi sau pentru Putin? Ar fi interesant de văzut ce procent înseamnă limba română în Ucraina?

Ei se luptă cu limba rusă. Această limbă nu are nimic cu greaca, bulgara, maghiara. Legea a vrut să mobilizeze populația, să le dea sentimentul că luptă pentru limba lor, pentru țara lor. Zelenski e interesat ca poporul lui să nu dea înapoi.

Eu cred că trebuie discutat concret. Pe planul intim al societății ucrainene e o populație rusofonă care luptă pentru ucraineni, sunt 20 și ceva la sută, nu toți s-au dus să primească soldatul rus cu flori. S-ar putea să fim defazați un pic cu realitatea”, a afirmat Adrian Cioroianu, în cadrul podcastului România lui Cristache de pe canalul de YouTube HAI România!.

Scandalul Canalului Bâstroe, generat intenționat?

Potrivit lui Adrian Cioroianu, scopul scandalului mediatic din jurul Canalului Bâstroe este de a crea impresia că Ucraina nu apreciază ajutorul oferit de România în timpul războiului.

„Cum Dumnezeu a apărut tocmai acum? I-a servit-o cineva domnului Grindeanu? L-a simțit cineva mai vorbitor? Eu nu cred că a avut o agendă destabilizatoare. Dar de ce a arătat către Externe?

Problema este absolut reală, Delta trebuie să ne preocupe în cel mai înalt mod și interesele noastre trebuie să fie nenegociabile. Nu fac mare caz de faptul că am condus acest minister, dar credeți-mă că nu există minister în România mai informat decât Ministerul de Externe. Faptul că Grindeanu a aflat ceva ce nu știau Externele sau ceva ce pretindeau că nu știau, și a ieșit public, e o întrebare.

Eu nu am toate datele, tot ce știu este cum a decurs întâlnirea la nivel de diplomați, relațiile fiind foarte bune. Vreți să vă spun ceva direct? S-au întâlnit la MAE pentru a se semnala întâlnirea, comunicarea e mult mai profundă. A fost chemat ca să afle presa română că a fost chemat, că au avut loc niște discuții. Subiectul e minor, în momentul de față minor.

În condiții de pace, am ajunge la Curtea Europeană de Justiție. În condițiile de față, credeți-mă că nu văd rostul exploziei mediatice a unui subiect care putea fi reglat prin telefoane. (Grindeanu – n.r.) putea să-l sune direct pe ministrul ucrainean al Transporturilor. Unii au spus că au săpat, unii au spus că nu au mai săpat. Ar putea fi băgați și rușii, dar așa sunt și la Paris sau Atena.

Povestea se va stinge de la sine. Nu a fost degeaba, cineva a vrut să mai bage un băț prin gard. Să arate că în timp ce noi îi ajutăm, uite ce fac ucrainenii, ne seacă Dunărea. Potrivit legilor fizicii, dacă ai o apă care curge, cum e Dunărea, poți să sapi un șanț de 100 de metri.

Teza era că noi pierdem economic, s-ar putea ca asta să fie. Dar dacă ei își fac brațul lor, evident că noi pierdem economic. Convențiile internaționale o să ne dea dreptate, dar subiectul a fost făcut să bage în mintea unora că noi îi ajutăm și ei bagă bățul prin roată”, a spus acesta.