Parada Victoriei, un fel de raport al Federației Ruse
Podcastul „Evenimentul istoric” vine cu o ediție specială dedicată celei mai spectaculoase demonstrații de forță a Rusiei din ultimii ani: Parada Victoriei din 9 mai 2025.
Parada Victoriei este mai mult decât o tradiție militară: este un act politic cu adânci rădăcini istorice. Începută în anul 1945, odată cu victoria URSS asupra Germaniei naziste, parada respectivă a fost gândită de Iosif Stalin ca un ritual de consacrare a puterii sovietice. De atunci, Piața Roșie devine an de an scena în care Rusia își afirmă nu doar trecutul glorios, ci și ambițiile strategice actuale.
„Ce mesaje a transmis Kremlinul în acest an? Ce ne spun armele noi, alianțele afișate și tăcerile diplomatice? Care e rolul Chinei, Coreei de Nord și al Iranului în această regie militară grandioasă? Cum ar trebui să privească România această demonstrație de forță?” sunt câteva dintre întrebările la care au răspuns col. SRI (r) Tudor Păcuraru, expert în strategie militară și geopolitică, și Dan Andronic, jurnalist și analist politic.
„9 mai 2025, în Piața Roșie din Moscova s-a desfășurat una dintre cele mai importante parade militare, care a ținut atenția lumii zile în șir. Am decis să facem, în cadrul podcastului „Evenimentul istoric”, o analiză a ceea ce s-a întâmplat pentru că au fost elemente noi. N-a fost o paradă obișnuită. Este o paradă asemănătoare, din punct de vedere simbolic, cu ceea ce a făcut Stalin în 1945. Toate elementele simbolice, de putere, s-au păstrat”, a reamintit gazda podcastului „Evenimentul istoric”.
Potrivit col. SRI (r) Tudor Păcuraru, aceste parade militare se desfășoară după ceas, după un tipic extrem de rigid. Orice abatere de la acest tipic este obiectul voinței exprese a șefului statului.
„E un fel de raport al Federației Ruse”, a punctat expert în strategie militară și geopolitică.
„E mai mult. E un raport al Federației Ruse și a ceea ce vrea să proiecteze Rusia, pentru că ei își proiectează o imagine prin această paradă”, a adăugat Dan Andronic.
„Rapoartele la ruși nu sunt ca la americani. Rapoartele la americani sunt cu parte bună, parte rea, aici numai cu parte bună”, a reamintit Tudor Păcuraru.
Xi Jinping, cel mai satisfăcut om pe 9 mai 2025
Potrivit fostului colonel SRI, cel mai satisfăcut aici a fost președintele Chinei, Xi Jinping, categoria cea mai bine reprezentată de la parada militară fiind blindatele realizate împreună cu China. Ba mai mult, pentru prima dată a defilat un detașament chinez din batalion de gardă. Au fost reprezentate toate cele trei arme: trupele de uscat, marina și trupele aeriene. Armamentul chinez este mult mai evoluat decât cel rusesc.
„Se vede satisfacția chinezului că el și-a vândut marfa”, a spus expertul în strategie militară și geopolitică.
Conform lui, chinezii profită de situația în care s-a băgat Rusia, care, în momentul de față, are dificultăți în a-și reface armamentul.
„Dan Andronic: – V-a impresionat parada?
Tudor Păcuraru: – Nu m-a impresionat. Eu am văzut lumini și umbre în această paradă. Vedeți, anul acesta nu au existat filmări din dronă. S-a filmat din elicopter, nu din dronă (ca să nu apară alte situații).
Dan Andronic: – Nu știi a cui e drona.”
Rusia și China vor construi o centrală nucleară pe Lună
Gazda podcastului a reamintit că, în domeniul internațional, Rusia și China au stabilit să coopereze în zona dreptului, în așa fel încât să se poată opune sancțiunilor unilaterale și aplicării extrateritoriale a legislației naționale. De altfel, au stabilit și faptul că vor construi o centrală nucleară pe Lună până în anul 2036 și o bază permanentă ruso-chineză.
„Dan Andronic: – Ceea ce înseamnă că vom înregistra într-un mod extrem de rapid o bătălie pentru spațiu.
Tudor Păcuraru: – Ce bine ar fi ca bătălia să se transleze în cucerirea spațiului cosmic, ci nu în distrugerea țărilor vecine. Distrugerea statelor vecine nu aduce niciun beneficiu Rusiei. În schimb, accesul la resurse lunare și mai ales la anumite materii prime importate de pe Lună este important pentru chinezi.”