În primul rând, Victor Ponta, invitat al jurnaliștilor Robert Turcescu și Dan Andronic în podcastul HAI România, a punctat că țara nu mai produce bani.

Datoria publică a depășit 50% din PIB

„România nu produce bani. Nu produce economia. În ultimii trei ani, România a inventat o chestie. Sigur, a inventat-o și Grecia în anii 2010. Ne împrumutăm foarte scump, mărim aparatul de stat, politizăm tot și o să ne fie bine. Nu merge, nici în Arabia Saudită unde iese țițeiul din pământ nu merge”.

Un aspect alarmant este reprezentat de datoria publică, care a depășit 50% din PIB, potrivit fostului premier. Victor Ponta a mai observat că Guvernul s-a angajat ca în 2024 deficitul să atingă o cifră de doar 3%, ceea ce este în termeni realiști imposibil.

„Am sărit de 50% din PIB. De unde reduci să ajungi la deficit 2,9 anul viitor? (…) Ne plângem că România se împrumută la cele mai mari dobânzi din UE. Sincer, dacă aș fi președinte de bancă și m-aș uita la România, dă-le cu 10% (n.red. – dobândă) că ăștia nu ne mai dau banii înapoi, măcar din dobânzi să scoatem banii”.

Plătim în avans pentru achizițiile de armament

Fostul premier a atras atenția că România a crescut semnificativ procentul din PIB alocat achiziționării de armament, în contextul războiului din Ucraina. Mai mult, țara noastră plătește în avans sumele pentru armele contractate, fiind singurul caz între membrele NATO.

„Eu aveam 1,5% din PIB, un PIB mai mic. Acum e 2.5 dintr-un PIB mai mare. Eu aud că noi cumpărăm, nu că iarăși mai luăm F16. Luăm F35, adică noi n-avem bani de hârtie igienică, dar ne luăm lasere, ne luăm sabia lui Vader. Luăm submarine, m-am gândit poate le pun pe Dâmbovița, pe Cibin, ce trece prin Sibiu? Până ajung submarinele mai e, dar noi plătim.

România e singura țară NATO care plătește în avans. Nimeni nu plătește în avans, americanii nu cer bani în avans. Noi plătim să fie bine, să nu fie rău. Am dat banii în avans pe Patriot și le-au dus în Ucraina, ce puteam să zicem? Deci nu reduci de acolo”, a mai observat invitatul jurnaliștilor EVZ.

Anul 2025, crucial pentru România

Chestionat de jurnalistul Dan Andronic dacă România riscă să intre în incapacitate de a-și respecta obligațiile financiare, politicianul a precizat că poate nu în 2024, care e an electoral, dar în 2025 sunt șanse foarte mari din păcate.

„În 2025 (n.r. – anul când am putea intra în default). Cred că deja am sărit de 50% din PIB. E foarte mult pentru România. Faptul că noi împrumutăm anul ăsta 20 de miliarde de euro, numai pentru plata datoriei și a dobânzilor, e foarte mult. Sunt 20 de miliarde de euro din care nu rămâne nimic”.

Partidele de la guvernare ar putea recurge la o soluție sigură de a evita intrarea în faliment, și anume reducerea aparatului bugetar excesiv, însă nu există voință politică în acest sens, a conchis Victor Ponta în cadrul podcastului difuzat pe canalul de YouTube HAI România.