Viorel Ștefan, fost ministru al finanțelor publice și actual vicepremier, ar putea ocupa, din toamnă, poziția de președinte al ASF, au arătat, pentru Capital, surse politice și din piața financiară. 

Ștefan a fost unul dintre miniștrii criticați de Liviu Dragnea, președintele PSD, dar în prezent este un pilon de bază în echipa de strategi ai partidului pe zona economică. Viorel Ștefan și-a asumat în ultima vreme inclusiv un rol important în explicarea măsurilor pe care PSD vrea să le ia în legătură cu sistemul de pensii private. 

Dacă până la urmă , PSD va duce la capăt reforma pensiilor în sensul în care contribuția către sistemul privat va fi mutată integral în sistemul public, Autoritatea de Supraveghere Financiară va avea un rol esențial, ca supraveghetor al sistemului de pensii private. 

De altfel, fostul președinte al ASF, Mișu Negrițoiu a fost demis intempenstiv din cauza unyui scandal legat tocmai de posibila naționalizare a fondurilor private de pensii.

Fondurile private au în administrare aproape 10 miliarde de euro, iar firmele de asigurare subscriu anual circa 2 miliarde de euro. În același timp, valoarea companiilor tranzacționate la BVB depășește 40 de miliarde de euro, iar suma tranzacționată zilnic se apropie de 10 milioane de euro. 

Schimbări obligatorii din toamnă. PSD are pâinea și cuțitul
    
Pe de altă parte, în luna octombrie a acestui an mandatul membrilor Consiliului ASF expiră, ceea ce înseamnă că va trebui demarată procedura pentru numirea unui alt Consiliu. 

Actualul președinte, Leonardo Badea, adus la ASF într-o perioadă de criză, la rugămintea expresă a lui Liviu Dragnea, nu va mai candida pentru un nou mandat, urmând să preia o funcție importantă fie în BNR fie în una dintre instituțiile de control ale statului, după cum afirmă sursele Capital. 

 

Anterior, Badea a fost președinte al comisiei de buget finanțe din  Camera Deputaților înlocuindu-l tocmai pe Viorel Ștefan, care plecase ca ministru al finanțelor. 

În jocul pentru postul de președinte ar putea intra și Cornel Coca Constantinescu, actual vicepreședinte pentru sectorul asigurări și fost prim-vicepreședinte al instituției, dar intenții în acest sesns ar avea și Ovidiu Wlassopol, prim-vicepreședinte. 

În prezent, atmosfera din ASF este una tensionată, în condițiile în care Ovidiu Wlassopol, prim- vicepreșdinte și fost soț al Liei Olguța Vasilescu, ministrul muncii, se află   pe poziții diferite față de ceilalți membrii, în privința pieței asigurărilor. 

În consiliul ASF mai ocupă funcții executive și Mircea Ursache, responsabil cu piața de Capital și Ion Giurescu, responsabil cu pensiile private. 

Ursache este un susținător vocal al desființării ASF și al revenirii la sistemul cu instituții separate de supraveghere pentru cele trei piețe, în timp ce Giurescu se pare că nu va mai primi un nou mandat, având în vedere că susținerea sa a fost mai degrabă din zona de influență a lui Gabriel Oprea, care nu se mai află în relații bune cu conducerea PSD. 

În Consiliu mai sunt și trei membrii neexecutivi, adică Albin Biro(susținut de UDMR), care va primi cel mai probabil un nou mandat, Gabriela Boca(susținută de ALDE) și Dan Armeanu, profesor universitar susținut tot de PSD. 

Armeanu a devenit mai vocal în ultima vreme în sensul susținerii unor poziții asumate și de strategii PSD, ceea ce arată că ar putea, din octombrie, să își dorească un post executiv. 

ASF are un președinte, un prim-vicepreședinte și trei vicepreședinți, pentru fiecarea dintre sectoarele supravegheate. Lor li se adaugă, în consiliu, trei membrii neexecutivi. 

Toți cei opt sunt numiți printr-om procedură care șine exclusiv de negocierea politică, deși păstrează și aparențe tehnice. 

Cei care doresc un post în ASF se înscriu, pentru audieri, pe lista comisiilor de spcialitate din Parlament. După ce sunt audiați și votați de respectivele comisii, ei trebuie confirmați de plenul Parlamentului. 

În concret, audierile reprezintă mai mult o butaforie, pozițiile fiind negociate de partidele parlamentare. Cum în prezent, PSD și ALDE dețin majoritatea absolută, susținuți și de UDMR, celelalte partide nu vor mai avea ce să negocieze, deci și următoarea conducere ASF va fi susținută tot de partidele de la putere.