Invitatul în emisiunea Contrapunct EVZ moderată de jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea, Cătălin Harnagea, a făcut o evaluare a  celui mai plauzibil scenariu care ar putea prefigura finalul războiului. Fostul director SIE merge pe varianta unui conflict înghețat.

Conflictul înghețat e cel mai viabil scenariu

„Conflictul va dura foarte mult și fiindcă nu are niciun învingător, se va transforma într-un conflict înghețat. Lucrurile se închid de la sine, cu un armistițiu, dar fără tratat de pace sau altceva”, a explicat Cătălin Harnagea.

Specialistul a făcut o analogie între blocada Mării Negre de către armata rusă și tactica din Războiul de Secesiune american. „Au încercuit armata sudistă nepermițâdu-i să fie aprovizionată cu absolut nimic. Ceea ce rușii au făcut pe 3 părți, dar mai ales unde comerțul funcționa pe calea maritimă, practic blocada a fost realizată. Practic i-au închis și Ucraina va ceda nu neapărat militar, ci din faptul că populația nu va mai putea fi aprovzionată.

Harnagaa: Zelenski a mers foarte foarte departe cu promisiunile

Fostul șef SIE consideră că dacă se va merge pe soluția unui conflict înghețat, cel mai mult va ava de suferit Volodimir Zelenski. „Singurii care ar cădea între scaune ar fi câțiva participanți po9litici de la Kiev. Actualul președinte Zelenski a mers foarte foarte departe cu promisiuni, cu mesaje victorioase. I-ar putea spune, până la urmă tot la mâna rușilor suntem”, a opinat expertul.

Rușii au dat replica americanilor prin atacul Kievului de duminică

Președintele Biden a anunțat că va trimite rachete Himars cu rază foarte lungă de acțiune, noutate care poate echilibra raportul de forțe, potrivit specialiștilor. Sistemul de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată, trimis de SUA Ucrainei, poate lovi ținte rusești la o distanță de până la 50 de mile (80 km), ajutând la „echilibrarea terenului de joc”. Noua armă poate lansa simultan mai multe rachete ghidate de precizie. Atât Ucraina, cât și Rusia operează deja MLRS, dar Himars are o rază și precizie superioare.

Sursă: Dreamstime

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor: „Noi credem că Statele Unite adaugă cu intenție și sârguință combustibil la incendiu”. Atacul rușilor asupra Kievului de duminică dimineața a fost, cel mai probabil, o încercare de a da peste cap furnizarea de armament de către Occident, spune ministerul britanic al apărării în ultimul raport privind evoluția războiului.