În cadrul podcastului „Istoria Secretă” de pe canalul de Youtube „HAI România!” (noua denumire a EVZ Capital), Jean Maurer a oferit detalii neștiute despre ultimii ani din viața tatălui său, Gheorghe Maurer, ultimul premier comunist al României, despre discuțiile pe care le-au avut în anii 90 și despre viața sa în perioada capitalismului.

Gheorghe Maurer a fost dat afară din propria casă

Potrivit spuselor sale, Gheorghe Maurer a avut parte de o bătrânețe „foarte tristă”, nu mai vedea și nu mai auzea deloc și a fost dat afară din propria casă de „niște escroci care au făcut o revendicare”. Ba mai mult, soția sa, pe care a iubit-o enorm, a decedat înaintea sa, iar fiul lui a încercat să îi ascundă acest lucru pentru a-l proteja.

„Au susținut că acea casă îi aparține, s-a dat curs imediat pentru că a intervenit pe fir un anume Boieru care a finanțat timbru. Acel proprietar a intrat în posesia vilei apoi imediat a fost vândută acestui Gigi Boieru. După care a intrat în posesia lui Adamescu, această vilă avea o destinație clară.

Eu a trebuit să-l mut, eu am vorbit cu acest Boieru, i-am spus că tata nu are unde să locuiască și i-a oferit un apartament de două camere undeva pe unde avea acest interlop casele. Soția mea a spus că nu prea este în regulă. Așa l-am primit la mine în apartament. Singurul lucru care m-a interesat pe mine era sa-i găsesc un loc unde sa locuiască, nu voiam sa păstrez acea vilă”, a mărturisit Jean Maurer.

„Părinții mei au avut o căsnicie extraordinară, au fost mereu o echipă, i-am respectat mereu. Eu pe tata l-am mințit când a murit mama, i-am spus că este internată la spital, dacă îi ziceam adevărul îl distrugeam. El înainte să facă o viroză mi-a spus că a simțit că l-am mințit și că știa că mama nu o să se mai întoarcă”, a dezvăluit el.

Gheorghe Maurer a regretat că l-a făcut pe Nicolae Ceaușescu președintele României

Jean Maurer a recunoscut faptul că tatăl său a fost dezamăgit atât de comunism, cât și de capitalism, că a regretat faptul că l-a pus pe Nicolae Ceaușescu la conducerea statului și că și-a cerut iertare pentru toate victimele care au existat în perioada regimului comunist.

„După anii 90, nu a venit nimeni să-l ajute, eu la un moment dat am cerut ajutorul lui Berthold. I-am cerut să-i ofere o sumă de bani lunar, i-a oferit 500 de mărci pe lună. Cea mai importantă lecție pe care mi-a oferit-o tata a fost „să mă ridic o dată în plus de câte ori cad”.

Tata nu a făcut nimic spectaculos, cum a făcut Ceaușescu, aici mă refer cel mai mult la lucrurile rele, mi-aș dori ca tata să rămână în istorie ca un om onest, care a iubit România și poporul român”, a adăugat invitatul lui Ionuț Cristache.

Cum a arătat viața lui Jean Maurer în perioada capitalismului?

După ce a apărut capitalismul în România, Jean Maurer a avut câteva perioade în care a fost șomer, fiind îngrijorat pentru ziua de mâine întrucât avea de crescut trei copii și se confrunta cu probleme financiare.

„Dacă ar fi să compar cele două perioade pe care le-am trăit, îmi este foarte greu pentru că sunt multe lucruri de pus în balanță. În comunism, eram tânăr, iar în capitalismul românesc am devenit bătrân, în comunism eram un băiat de bani gata, aveam tot ce îmi doream, astăzi nu mai este așa, sunt un fost băiat de bani gata care trăiește dintr-o pensie”, a declarat el.

În trecut, acesta avea o colecție frumoasă de poze rare cu tatăl său de pe vremea comunismului, poze cu diferite personalități care au semnat pe spatele fotografiei, precum Regina Angliei, prim-ministrul Iranului și alte nume importante. Din păcate, Jean Maurer a pierdut acele fotografii. Singurul lucru cu care a rămas de la tatăl său este un briceag.

„Mi-au fost cerut în împrumut și nici până în ziua de astăzi nu le-am recuperat”, a zis el.

„El (Gheorghe Maurer) avea o obsesie pentru ele (briceaguri), mereu când mergea undeva să mănânce carne prefera să taie cu briceagul lui friptura. La un moment dat am reușit să salvez niște covoare primite de tata de la o personalitate din Iran care mi-au mai îndulcit șomajul, am reușit la acea vreme să vând un covor la 6000 de mărci”, a adăugat el.