Principalul reproș al premierului vizavi de Daea este aproprierea acestuia față de fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea. În ultimile luni în libertate ale fostului lider social-democrat, de fiecare dată când voia să iasă public, era mai mereu cu Daea.

Surse din PSD spun că actualului ministru i se reproșează și modul cum a gestionat anumite crize din agricultură, cea mai gravă fiiind cea a pestei porcine, în urma căreia s-a confruntat și cu o moțiune de cenzură din partea PNL.

Având în vedere faptul că Daea “este pe făraș” de la Ministerul Agriculturii, mai mulți președinți de organizații județene ale PSD și-au arătat susținerea pentru Daniel Botănoiu, actual Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii.

Liderii PSD mizează și pe faptul că Botănoiu a fost decorat de Statul Francez, meritele acestuia fiind recunoscute și la nivel european, iar asta ar fi o gură de oxigen pentru PSD.

Daniel Botănoiu este secretar de stat din mai 2012 până în prezent, cu o pauză de 2 luni în 2016 când a fost eliberat din funcție de Dacian Cioloş.

În ianuarie 2017, când a venit PSD la guvernare, a fost prima propunere a partidului pentru funcția de ministru al agriculturii.

Daniel Botănoiu a efectuat studii post-universitare în Franța, la Paris, „Universitatea Grignon”, prilej cu care a și locuit în țara cocoșului galic. Are un master în Genetica Plantelor şi este Doctor în Ştiinţe Agricole – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. De asemenea, este licențiat și în Drept.

A fost preşedintele Confederaţiei Naţionale PROAGRO și director executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România

În 2018 a fost distins de Statul Francez, prin Ambasada Franței la București, cu Ordinul Meritului Agricol în grad de Ofițer

Ambasadoarea Franței a pus evocat atunci faptul că acordarea Ordinul Meritului Agricol în grad de Ofițer domnului Botănoiu recompensează „calitățile sale profesionale deosebite și serviciile aduse lumii agricole, dar și cooperării franco-române în acest sector”

Botănoiu este în primul rând fermier și de aproape 8 ani e Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii. Știe domeniul! E foarte apreciat de industrie și toată lumea cunoaște că e un om cu care poți vorbi direct și aplicat, fără ca el să aducă în discuție cormoranii, oile sau alte aberații”, a declarat sursa noastră.