Primăria Sectorului 2 a eliberat în septembrie anul acesta autorizaţia de construcţie a unui nou complex de afaceri, dezvoltat pe un teren de circa 42.000 mp, ce a aparţinut fostei fabrici Electronica din Pipera. Immofinanz a cumpărat terenul în 2007 pentru 16 mil. euro. În urmă cu câteva săptămâni, compania austriacă Porr, desemnată antreprenor general al proiectului, a început lucrările la fundaţia primului imobil cu cinci etaje, care va fi urmat de un altul cu o înălţime identică şi de o a treia clădire cu opt etaje. În etapa a doua de dezvoltare este programată şi construcţia unui turn cu 11 etaje cu funcţionalitate hotelieră. Întregul proiect va avea o suprafaţă totală construită de 82.000 mp.

Investiţia în acest proiect vine după mai mulţi ani în care activitatea Immofinanz a fost concentrată doar pe mici investiţii în sectorul rezidenţial, precum etapele secunde de dezvoltare ale proiectelor Edenia Titan şi Evocasa Optima (14,1 mil. euro), plus ultima fază a Copou Bellevue din Iaşi, derulate prin intermediul Adama.

Electronica Office Park este construit la o distanţă de circa 200 de metri de Iride Business Park, cel mai mare parc de afaceri din România, cu o suprafaţă de 92.855 mp, aflat tot în portofoliul Immofinanz. În stânga şantierului se află în lucru a doua clădire de birouri din cadrul Hermes Business Campus, dezvoltat de grupul belgian Atenor, iar peste drum, în jurul staţiei de metrou Pipera, compania Bog’Art demolează clădirile ce au aparţinut grupului Farmexim. Pe terenul de 3 hectare, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas va începe anul viitor construcţia celui mai mare parc de afaceri din ţară, un complex cu o suprafaţă închiriabilă de 105.000 mp, prima clădire fiind deja pre-închiriată nemţilor de la Telekom.

Electronica Office Park, a cărui finalizare este programată pentru septembrie 2016, are ca proiectant general firma Arcadia Engineering. Recent, prinţul saudit Khaled bin Alwaleed, fiul lui Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz al Saud – cel mai bogat saudit, a cumpărat 50% din acţiunile firmei româneşti de consultanţă în construcţii Arcadia Engineering. Managerul de proiect al Electronica a fost desemnată compania Sentient, fosta Gardiner & Theobald.

Moştenirea din „boom“

Immofinanz, care are 16 proiecte funcţionale în România, a acumulat înainte de criză peste 100 de hectare de teren. În urmă cu doi ani, Daniel Riedl, directorul operaţional al grupului, spunea că unele terenuri vor trebui să aştepte zeci de ani până vor fi dezvoltate, pentru că au fost cumpărate la preţuri mult prea mari. Compania mai are în Bucureşti două foste fabrici: Rocar, în suprafaţă de 18 ha, şi Ventilatorul, de 5,3 ha. Austriecii au lucrat în ultimii ani la realizarea unui master plan pentru terenul de la Ventilatorul, unde au în plan dezvoltarea unui proiect rezidenţial, care ulterior va putea fi completat şi de nişte clădiri de birouri.

Proprietăţile grupului Immofinanz în România reprezintă 13,9% din portofoliul total al companiei, potrivit raportului financiar din primul trimestru al anului financiar 2014/2015. Grupul deţine în România 83 de proprietăți (16 investiţii finalizate, 12 în curs de dezvoltare şi 55 de proiecte în curs de analiză), cu o valoare de 964 milioane de euro (658,4 milioane de euro – investițiile finalizate, 41 milioane de euro – proiecte în curs de dezvoltare și 264,6 milioane de euro – proiecte în curs de analiză).

Portofoliul curent de investiții este constituit din nouă clădiri de birouri (14,5% din întregul portofoliu de clădiri de birouri), patru proprietăți în zona de retail (10,2% din întregul portofoliu de retail) și trei centre logistice (3,3% din întregul portofoliu de logistică). Valoarea investiției, după finalizarea proiectelor pe care grupul le dezvoltă în România, este estimată la 41,8 milioane de euro.

În primul trimestru al anului financiar 2014/2015, veniturile din închirieri în România au prezentat un ușor trend descrescător și au atins 11,7 milioane de euro, faţă de 12,6 mil. euro în perioada similară a anului financiar anterior. Încasările locale din chirii reprezintă 9,9% din veniturile totale din închirieri ale grupului. Rezultatele operaţiunilor din România s-au ridicat la 9 milioane de euro, în scădere de la 8,6 mil. euro, cât erau cu un an înainte. Profitul operațional (EBIT) în România era de 8,6 milioane de euro la 31 iulie 2014, comparativ cu 8,4 mil. euro în primul trimestru din anul fiscal anterior.