România are suficiente gaze necesare consumului la nivelul țării pentru această iarnă, a declarat luni pentru Capital Adrian Volintiru, director general al Romgaz.

”Avem mai mult decât programul minim (de înmagazinare, n.r.), decât obligația minimă. Adică 1,9 miliarde metri cubi (de gaze, n.r.) sunt în prezent înmagazinați, la o obligație de 1,7 miliarde metri cubi. Iar Romgaz are 468 milioane metri cubi înmagazinați, la o obligație de 365 miloane metri cubi. Dar tor procesul de extragere al gazelor este un proces continuu. Trebuie să depui toate eforturile să crești producția și să ai suficiente  stocuri sau surse de aprovizionare”, a precizat Adrian Volintiru.

El afirmă că, per total, a fost depășită obligația națională privind stocul de înmagazinare.

Întrebat dacă vor ajunge gazele din depozite la iarnă, el a răspuns: ”Eu zic că da, fără discuție”.

”Suntem foarte atenți la asta, Ministerul Energiei e foarte atent la asta. Aproape bisăptămânal avem întâlniri în care vedem ce mai trebuie, cum mai trebuie, cât ar putea să dea un operator economic sau alt jucător din piață și se păstrează foarte toată siguranța, în ideea de a avea o siguranță cât mai mare”, a punctat reprezentantul Romgaz.

Romgaz operează şase depozite la nivel naţional, cu o capacitate totală de lucru de 2,92 miliarde metri cubi, şi deţine un pachet de 41% din operatorul Depomureş (capacitate de 0,3 miliarde de metri cubi), în asociere cu Engie.