Robert Turcescu și Adrian Severin, despre incidentul de la Beach Please
Întrebat cum vede incidentul petrecut la Beach Please, Adrian Severin a afirmat că acest „fapt divers” reflectă, în opinia sa, o problemă mult mai profundă legată de starea generală a societății românești.
Fostul ministru de Externe a mai afirmat, totodată, că reacția publicului la un astfel de moment spune mai multe despre degradarea valorilor colective decât fapta în sine. Potrivit lui, cei care au aplaudat exprimă o confuzie morală și culturală, iar alegerile lor ar reflecta o rătăcire legată de lipsa unor repere clare și de experiențe personale.
„Pare un fapt divers, și unii s-ar putea întreba de ce pierdem timp cu el. Eu însă am o vorbă, de fapt, nu e a mea, dar mie îmi place și o repet: ‘Într-un bob de rouă se poate vedea întregul univers’. Acest fapt divers este exact picătura de rouă în care se poate vedea tot universul decăderii acestei națiuni române. Pentru că dincolo de faptul că cineva apare pe scenă și spune porcării, reacția publicului este (…) Acela este persoana colectivă de la care aștepți reacție, pentru că aceasta este națiunea română (…)
Acest public, care a aplaudat această înjurătură, e fix publicul care, dacă a ieșit la vot, a votat neo-marxismul. (…) Ei votează într-un dispreț care exprimă rătăcirea lor. N-aș putea spune că la vârsta asta se vorbește de frustrările ratării (…) Eu cred că frustrarea lor, dacă vorbim de frustrare, vine din confuzia asupra valorilor, din confuzia generală în care trăiesc și, după părerea mea, vine din viața pe care ei o vor interesantă, dar, mai ales în sistemul corporatist, este teribil de neinteresantă și teribil de umilitoare”, a spus el în podcastul de pe canalul de YouTube HAI România.
Avem de-a face cu o generație pierdută?
Întrebat dacă avem de-a face cu o generație pierdută, Adrian Severin a declarat că nu îi consideră pe unii oameni complet răuvoitori, ci mai degrabă confuzi, având idei bune amestecate cu idei rele. El a susținut că în România, lupta împotriva corupției este, în prezent, folosită ca instrument pentru eliminarea concurenței, nu doar a adversarilor politici. În opinia sa, acest fenomen a dus la distrugerea elitelor din toate domeniile — politic, economic, cultural și sportiv.
Fostul ministru de Externe a mai afirmat că tinerii au ajuns să perceapă statul român ca fiind profund corupt, ceea ce explică reacții publice ostile, chiar dacă aceste percepții nu sunt întotdeauna susținute de o înțelegere solidă a realității.
„Eu nu spun că ei sunt niște purtători ai răului absolut sau că sunt exclusiv purtători ai răului. În mintea lor se amestecă idei rele cu idei bune (…) Corupția trebuie combătută, dar din păcate, noi am transformat lupta împotriva corupției din scop în mijloc. Deci, nu vrem să eradicăm corupția, vrem să ne înlăturăm adversarii. Și mai mult decât adversarii, pentru că totuși, adversarul este unul care te agresează, vrem să ne înlăturăm concurenții.
Într-o societate în care noi am gândit că, prin concurență liberă se progresează și am criticat comunismul că omoară libertatea concurenței, a competiției, iată că am ajuns să eliminăm concurența prin așa-zisa luptă împotriva corupției. Omorâm acum și prin corectitudinea politică (…)
Am decapitat societatea aceasta de tot ce înseamnă elită, nu numai politică, dar și elită economică, elită culturală, și sportivă, și artistică (…) Și în acest sistem, au ajuns tinerii să creadă că statul român este eminamente corupt. Și el vine pe scenă, pe malul mării, și înjură statul român, sau ne invită să înjurăm statul român, pentru că el știe că este eminamente corupt, dar nu știe tabla înmulțirii”, a afirmat acesta.
Teribilism sau mai mult de atât?
Robert Turcescu l-a mai întrebat pe Severin, de asemenea, dacă avem de-a face cu teribilism sau mai mult de atât. Fostul ministru de Externe a spus că este mai mult de atât.
„E mai mult decât teribilism. Aș vrea fie teribilism, pentru că așa cum ați spus dvs mai devreme, teribilismul e un apanaj al vârstei (…) La vârsta lor, eu mă ocupam de festivalul de muzică folk ‘Primăvara Baladelor’, care i-a adus pe toți folk-iștii, inclusiv celebrul cântec al lui Vali Stelian din Piața Revoluției, ‘Doamne, vino, Doamne’, care a fost premiat la acel festival”.
„Da, dar uitați diferența. Asta se întâmpla în anii ’70, da? (…) La distanță de 50 și un pic de ani, lucrurile s-au schimbat în felul ăsta”, a punctat Robert Turcescu.
Adrian Severin a comparat contextul actual cu perioada comunistă, despre care a spus că, deși era o societate rigidă și uniformizată, oferea totuși spații în care tinerii puteau exprima atitudini contestatare și creație muzicală, acestea fiind totuși ghidate de un sistem clar de repere.
„Exact, pentru că asta arată decăderea societății românești. Într-o societate, culmea, cenușie și închistată, cum era cea comunistă (…) existau zone în care se încerca, cu muzică tânără, cu niște atitudini contestatare, dar toate erau încadrate într-un sistem de repere”, a mai spus el.