ANAF: Prejudiciu de peste 3 milioane de lei la bugetul de stat

În cursul lunii noiembrie, inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF), din cadrul ANAF, au efectuat acțiuni de control în București și Ilfov.

Aceste acțiuni au vizat trei societăți comerciale, obiectul de activitate al acestora fiind prestarea de servicii în domeniul construcțiilor.

Într-un comunicat de presă trimis de instituția în cauză se arată că inspectorii au descoperit un prejudiciu de peste 3 milioane de lei a bugetului de stat.

Prejudiciul, spune DGAF, reprezintă TVA și impozit pe profit.

Modul prin care s-a săvârșit evaziunea fiscală

Societățile vizate în cadrul acțiunii de control înregistrau în mod fictiv achiziții de bunuri sau servicii de la diverse persoane fizice și juridice.

Prin această practică, societățile încercau să diminueze cuantumul impozitelor și taxelor datorate bugetului general consolidat al statului, creând o aparență de legalitate a tranzacțiilor.

Conform comunicatului, DGAF a sesizat organele de urmărire penală pentru continuarea cercetărilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

DGAF face eforturi pentru combatere evaziunii fiscale

Această acțiune face parte din eforturile constante ale DGAF de a preveni și combate evaziunea fiscală la nivel național. În contextul descoperirii acestui caz, instituția reiterează recomandarea adresată tuturor entităților economice de a respecta legislația fiscală în vigoare.

ANAF reafirmă angajamentul său de a asigura corectitudinea și legalitatea activităților economice din țară prin aplicarea riguroasă a prevederilor fiscale și combaterea evaziunii fiscale în toate sectoarele economice.

USR aduce acuzații dure la adresa ANAF

În timp ce ANAF anunță eforturile în combaterea evaziunii fiscale, Cristian Ghinea spune că instituția doar mimează lupta cu evaziunea.

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, a adus acuzații dure Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), afirmând că aceasta este „total ineficientă” și că „doar mimează” lupta cu evaziunea fiscală.

Ghinea a subliniat că soluția la această problemă constă în reformarea sistemului și în digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). USR a inclus reformele în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Totuși, au fost amânate de PSD și PNL.

El a spus că, în ultimii doi ani, evaziunea fiscală în România a atins 48 de miliarde de euro.

În 2023 se estimează că va ajunge la încă 25-30 de miliarde de euro. Ghinea consideră că recuperarea a măcar jumătate din acești bani ar putea acoperi deficitul bugetar al României. În 2023, aceasta este de 100 de miliarde de lei.

Astfel, ar exista bani pentru creșterile de pensii anunțate.