Potrivit purtătorului de cuvânt al parchetului, Cristian Ardelean, inculpaţii Kallos Lorand, Pop Ovidiu, Şuteu Ioan şi Tonţ Florin sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, acţiune extinsă şi asupra SC Varadia Business SRL. După ce luni seară poliţiştii au dispus reţinerea pentru 24 de ore, procurorul de caz a solicitat Tribunalului Bihor arestarea preventivă a celor patru inculpaţi pentru o perioadă de 30 de zile, judecătorul de drepturi şi libertăţi urmând să se pronunţe în cursul zilei de marţi.

Potrivit anchetatorilor, întreaga afacere era coordonată de preotul ortodox Ovidiu Pop, care era iniţial asociat în asociaţie, prin intermediul a trei reprezentanţi de la firma Varadia Business SRL, care deţinea mai multe magazine de desfacere a produselor din carne în Oradea. În calitate de reprezentant al S.C. Varadia Business SRL, în perioada martie 2012 – martie 2014, acesta a înregistrat facturi fictive de achiziţie de la mai multe firme fantomă, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale acumulate în urma realizării unor operaţiuni comerciale de achiziţie de mărfuri – în acest caz carne – din spaţiul intracomunitar (Ungaria), mărfuri comercializate pe teritoriul României.

Carmangeria Varadia câştiga de două ori: pe lângă faptul că scăpa de plata TVA, firma putea vinde produsele de carne la preţuri mult mai mici decât societăţile concurente.

Societăţile fantomă aveau doar rolul de a asigura circuitul scriptic al mărfurilor, acumularea datoriilor fiscale, oferirea unor preţuri competitive pe piaţă şi decontarea acestora prin conturi bancare. Astfel, o mare parte din sumele virate în conturile bancare ale acestor societăţi fantomă erau ridicate fie în numerar, fie prin intermediul ATM-urilor, destinaţia acestora nefiind pertinent justificată.

Principalul furnizor de mărfuri (carne) este societatea maghiară Soni Hus, care a fost furnizor către S.C. Varadia SRL. Reprezentantul Soni Hus identificat cu numele Szabi colabora în mod direct cu inculpaţii Pop Ovidiu şi Kallos Lorand, mai susţin anchetatorii.

Agerpres