Evaluare Națională 2022. Marți, 14 iunie, are loc proba la Limba și literatura română. Sfaturi pentru completarea lucrării

Evaluarea Națională 2022 va începe de marți, 14 iunie, iar prima probă va fi cea de Limba și literatura română. Pe acest fond, au fost reluate indicațiile din ghidul oficial, mai ales să Ministerul Educației nu a venit cu nicio informație nouă legată de aceste examene.

Așadar, elevii care vor susține aceste examene trebuie să se asigure că vor avea la ei actul de identitate, stilou sau pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, apă și șervețele.

În momentul în care vor primi broșura de examen, elevii trebuie să citească cu atenție fiecare subiect pentru a se familiariza cu el. Ulterior, aceștia trebuie să le citească din nou pentru a le înțelege și trebuie să acorde cel puțin 5 minute pentru a se obișnui cu cerințele.

După ce au făcut acest pas, elevii trebuie să identifice tipul de cerințe specific fiecărui subiect și trebuie să se concentreze pentru a-l înțelege pe fiecare. Edupedu.ro recomandă elevilor să înceapă cu subiectul pe care îl stăpânesc cel mai bine și să-l facă pe ciornă sau în minte.

Sursa anterior citată le mai recomandă elevilor să își repartizeze pe ciornă timpul pentru fiecare subiect și să fie atenți să se încadreze în timpul pe care și l-au propus, păstrând, de asemenea, câteva minute la finalul examenului pentru a reciti tot și a corecta acolo unde este nevoie.

”Informațiile pentru elevi la intrarea în școala, în ziua examenului, legate de distanțarea fizică, respectarea culoarelor de circulație sau dezinfectarea pe mâini și primirea unei măști în școală – aceste prevederi nu mai sunt valabile și anul acesta. Examenele se desfășoară în condiții normale”, mai arată edupedu.ro

Evaluare Națională 2022. Elevii vor avea voie în sală de la ora 08:00

Elevilor li se reamintește că accesul în sală se face de la ora 8:00 până la ora 8:30, iar examenul va începe la ora 9:00.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute și se calculează după completarea casetei de identificare.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii speciale pentru asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

În timpul probei, elevii vor fi dirijați de către asistenți, direct către locul destinat, în sala de examen, unde vor fi așezați câte unul în bancă, alfabetic, iar în jumătatea de oră de dinainte examenului aceștia vor fi legitimați și li se va explica modul de desfășurare a probei.

La ora 9 fix, elevii vor primi primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciornă și vor completa caseta de identificare (în maximum 15 de minute), iar asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta.

La probele scrise ale Evaluării Naționale – 2022, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul. Acestea se vor adăuga prin capsare în alte două locuri, situate între cele trei locuri inițiale. Broșura se predă la finalul probei și, întrucât conține subiectele și rezolvarea acestora, nu rămâne în posesia candidaților

Evaluare Națională 2022. Modalitatea de completare a răspunsurilor

Pentru a nu avea parte de nicio problemă din cauza modalității în care au completat răspunsurile, ghidul oficial precizează că la proba de Limba română și/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect.

La proba de Limba română și/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

La proba de Limba română și/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.

Se interzice candidaților să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu telefoane mobile și cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

Se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în examen.

Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, și la notarea cu 1 (unu) a lucrării elevului eliminat.

Evaluare Națională 2022. Marți, 14 iunie, are loc proba la Limba și literatura română. Sfaturi pentru completarea lucrării