Situația din Ungaria este o amenințare existențială pentru noi toți, de aceea preocuparea privind Ungaria înseamnă de fapt o preocupare pentru întreaga Uniune Europeană și viitorul acesteia. Trebuie să protejăm Uniunea Europeană de corupția sistematică, a afirmat într-un interviu acordat portalului ungar 444.hu europarlamentarul Daniel Freund, membru al Partidului Verzilor din Germania şi al delegației Comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European.

După cum se ştie, săptămâna trecută delegaţia a efectuat o vizită la Budapesta pentru a investiga în ce stadiu se află Guvernul Orbán în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor privind statul de drept asumate pentru deschiderea robinetelor de bani din UE, și nu a fost încântată de ceea ce a văzut.

Daniel Freund, cunoscut ca unul dintre principalii critici ai Guvernului Orbán, a spus în cadrul interviului citat de nepszava.hu că timp de trei zile au avut cel puţin 20 de întâlniri: au avut consultări cu membri ai Guvernului, printre care cu ministrul dezvoltării regionale, Tibor Navracsics, cu preşedintele Autorităţii de Integritate, Ferenc Biró, cu secretarul de stat responsabil pentru afaceri europene în Ministerul Justiţiei, János Bóka, cu patru preşedinţi de comisii parlamentare, precum şi cu ziarişti, politicieni ai administraţiei publice locale, reprezentanţi ai unor ONG-uri şi ai unor companii ungare, respectiv europene.

După cum a spus Freund, delegaţia a simţit o oarecare dezvoltare, ba mai mult, cu preşedintele Autorităţii de Integritate a avut o conversaţie plină de perspective, însă portivit concluziilor celor trei zile, imaginea de ansamblu este, totuşi, dezamăgitoare și îngrijorătoare, şi nu pare deloc că Guvernul Orbán face tot posibilul pentru deblocarea fondurilor UE.

Blocarea fondurilor UE nu va fi suficientă

„Este interesul nostru comun, şi le-am spus acest lucru de mai multe ori reprezentanților Guvernului şi la conferinţa de presă că aceste fonduri trebuie să ajungă cât mai curând în Ungaria, în special acum, când în Europa, şi mai ales în Ungaria, inflaţia a crescut la un nivel istoric. Dar este cel puțin la fel de important ca resursele să ajungă efectiv şi la nivelul contribuabililor ungari, companiilor, organizațiilor societăţii civile și comunităților, și să nu îmbogățească doar anturajul lui Viktor Orbán. În acest sens nu am primit, însă, suficientă garanţie, a mai precizat Daniel Freund.

La conferinta de presă delegaţia a menţionat că s-au înregistrat progrese în domeniul cooperării dintre Autoritatea Naţională Vamală şi Fiscală a Ungariei și Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), precum şi în domeniul privind independența justiției, toate acestea fiind în linii mari aspecte pozitive, însă nu a primit răspunsuri substanțiale la o serie de probleme.

„Curtea de Conturi Europeană, OLAF și Comisia Europeană au efectuat 29 de verificări între 2014 și 2020 și au descoperit incertitudini și nereguli în utilizarea fondurilor UE de aproximativ 1,48 miliarde de euro, respectiv 560 de miliarde de forinți. Oficiul de Audit al Statului nu a oferit informații despre ce știe în acest sens și nici despre modul în care ar dori să controleze mai strict utilizarea acestor resurse.

Între timp, sunt adoptate acte normative și legi una după alta, de la o zi la alta, conform intereselor familiilor și ale cercurilor de afaceri legate de partidul de guvernământ”, a explicat Daniel Freund.

El a mai precizat: Se pare că presiunea exercitată până acum nu este eficientă, propunerile de reformă se află de nouă luni pe masă şi nu există niciun progres semnificativ. În opinia sa, blocarea fondurilor UE nu va fi suficientă, Comisia Europeană trebuie să se gândească la alte presiuni care pot fi folosite pentru a genera schimbări semnificative din partea Guvernului Orbán.

În mai multe domenii situaţia se înrăutăţeşte, în loc să se îmbunătăţească

În mai multe domenii situaţia se înrăutăţeşte, în loc să se îmbunătăţească. „Unele firme sunt suspuse unor percheziţii din partea serviciilor secrete, unor proceduri de natură politică, astfel încât cercurile interne ale premierului să le poată cumpăra cât mai ușor. Guvernul ungar – guvernul unei țări UE – folosește metode mafiote pentru a trece sectoare întregi în sfera sa de competenţă.

În opinia mea, Comisia Europeană ar trebui să ia în considerare supunerea Guvernului la noi restricții și sancțiuni”, a spus europarlamentarul german, care a mai menţionat că au stat de vorbă şi cu persoanele care au fost monitorizate cu software-ul de spionaj Pegasus și, de asemenea, cu oameni care se tem pentru familiile lor și se simt amenințați. În sectoarele clasificate ca fiind de importanță strategică națională, metodele mafiote sunt din ce în ce mai răspândite, acest lucru se vede și în sectorul bancar și al telecomunicațiilor. Acest comportament este intolerabil.

Potrivit lui Freund, din partea reprezentanților Guvernului nu a constatat o convingere de principiu, ei vor doar să bifeze rubricile incluse în acord, în timp ce pretind că este o problemă administrativă, şi nu simptomele unui regim corupt.

Situaţia este tot mai deteriorată în țara condusă de Viktor Orban

Daniel Freund a mai spus că nu este vorba doar să meargă în Ungaria, deoarece deseori merg în misiuni similare în toată Europa. În schimb a numit drept surprinzător faptul că Guvernul nu a considerat consultarea cu delegația ca o prioritate. În opinia sa, situaţia este tot mai deteriorată în Ungaria, unde a constatat anumite lucruri care în alte ţări ale UE este de neimaginat.

„Lucrez alături de organizații anticorupție de mai bine de zece ani – iar în acei zece ani, Ungaria a devenit cel mai corupt stat membru al Uniunii Europene. Corupția a existat în Ungaria şi înainte de 2010, dar în timpul erei Orbán, situația s-a înrăutățit conform tuturor evaluărilor, iar canalizarea fondurilor publice a devenit din ce în ce mai sistematică și organizată.

Azi, Viktor Orbán este cel mai corupt politician din Europa, iar aceasta nu este doar o evaluare cantitativă, ci și o evaluare calitativă. Prin urmare, nu este vorba doar de cantitatea banilor în cauză, ci de faptul că un sistem care funcţionează în mod conştient complică această corupţie”.

În ansamblu, Daniel Freund a apreciat că Guvernul a invadat zonele independente ale politicii într-o asemenea măsură încât aproape că nu a mai rămas niciun forum unde să poată fi tras la răspundere – de la mass-media la sectorul civil, care este fără precedent în Europa, așa că dacă acest lucru este tolerat fără nicin cuvânt în UE, toată lumea își va pierde încrederea în instituții și în liderii acestora.