Securitatea alimentară şi conservarea resurselor de apă ale Uniunii Europene se numără printre temele care vor fi abordate în cadrul Săptămânii mondiale a apei, care începe la 26 august la Stockholm. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură (FAO), preţul alimentelor a crescut per total cu 6% în luna iulie, dar la porumb creşterea a fost de 23%, iar la grâu de 19%. Aceste majorări sunt atribuite în principal secetei devastatoare care a afectat centrul Americii şi recoltei de grâu mai slabe decât se prevedea din Rusia.

În Europa, centrul de analiză Strategie Grains şi-a redus previziunile în ceea ce priveşte recolta de porumb a UE cu 7,1 milioane de tone, apreciind că aceasta se va ridica la 58,1 milioane de tone, cu 13% mai puţin faţă de 2011. "Creşterea porumbului a fost grav afectată de arşiţă, de vremea uscată din Europa centrală şi de sud", a explicat pentru Reuters centrul de analiză instalat în Franţa, adăugând că "daunele sunt ireversibile, cu toate că o ameliorare a vremii ar putea crea condiţii mai bune pentru dezvoltarea cerealelor existente".
Efectele secetei în România
În Covasna, agricultorii afectaţi de secetă, care sunt în imposibilitatea de a-şi onora contractele încheiate cu diverşi parteneri, au solicitat Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna eliberarea de certificate de forţă majoră. Aceste certificate îi scutesc pe producătorii agricoli afectaţi de calamităţi naturale de la plata daunelor sau a penalităţilor. Preţul unui kilogram de brânză de Sibiu a ajuns la 22 de lei, cu 50% mai scump decât la începutul verii, din cauza secetei, a declarat pentru Agerpres directorul Direcţiei Agricole, Gheorghe Budrala. Deja preţul a ajuns pe piaţă la 22 de lei. Am rugat deja pe secretarul de stat din Ministerul Agriculturii să-i lase pe ciobani să păşuneze şi în pădure. Şansele sunt destul de mari ca ciobanii să aibă unde să meargă să pască oile, pentru că din cauza secetei asta este problema cea mai mare", a explicat directorul Direcţiei Agricole Sibiu.

Seceta din ultimii doi ani provoacă companiei Hidroelectrica pierderi de cel puţin 253 milioane euro, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Remus Borza, reprezentantul companiei Euro Insolv, administratorul judiciar al producătorului de energie.
totuşi, prognoza ANM pentru nordul Moldovei, nord-vestul Munteniei şi sudul Olteniei arată că rezerva de umiditate din solul agricol se va încadra în limite satisfăcătoare. În perioada analizată, din punct de vedere agrometeorologic, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb va prezenta în continuare valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Rezervele de apă ale Europei, în pericol

În ce priveşte producţia de porumb globală, Strategie Grains şi-a revizuit în jos cu aproape 70 de milioane de tone previziunile pentru sezonul 2012/2013, până la 829,1 milioane de tone. Mai mult, vremea uscată prelungită a contribuit la declanşarea de incendii de pădure distrugătoare în Portugalia, Spania, sudul Franţei şi Grecia, în Balcani şi în Turcia. Vineri, Sistemul european de informare pentru incendii forestiere a avertizat asupra riscului extrem sau ridicat de incendii în mare parte din sudul Europei, până mai la nord, în Ungaria şi Slovacia. Observatorul european pentru secetă a anunţat că sunt condiţii de secetă în regiuni din Franţa, Germania, Spania şi Italia, dar şi în Insulele Feroe din Atlanticul de nord, care ţin de Danemarca.

În plus, părţi din China, Rusia, Australia, Franţa, Spania, Portugalia şi sudul Statelor Unite au cunoscut în ultimii ani perioade îndelungate de vreme uscată, ceea ce a afectat producţia de bunuri alimentare şi a creat îngrijorare în legătură cu stabilitatea pe termen lung a rezervelor de apă. În Anglia, a treia iarnă succesivă fără precipitaţii a determinat autorităţile britanice să susţină măsuri de conservare a apei.

Deşi în numeroase părţi ale Europei există rezerve mari de apă, continentul nu este imun. Cercetători de la Centrul Helmholtz pentru studiul mediului, din Germania, au avertizat că unele ţări din UE se confruntă atât cu scăderea rezervelor de apă, cât şi cu poluarea, şi au cerut Uniunii să ia măsuri pentru o mai bună gestionare a situaţiei. În egală măsură, cercetătorii de la Helmholtz fac apel la măsuri mai ferme de protecţie împotriva poluării şi a risipei de apă atât la nivel naţional, cât şi la nivelul Uniunii Europene.

Comisia Europeană, care a declarat anul 2012 Anul apei, pregăteşte o revizuire a legislaţiei europene cu privire la apă, ţinând cont şi de schimbările climatice şi de fenomenele meteo extreme.
Sursa: Agerpres