Reciclarea textilelor nu e lucru uşor, însă companiile din sector spun că o viitoare obligaţie impusă ţărilor UE de a colecta şi sorta textilele vechi va ajuta industria aflată la început să ia avânt, scrie Euractiv.

Europa se pregătește de o adevărată revoluție în domeniul reciclării textilelor

Impactul industriei asupra mediului este semnificativ, iar pentru a veni cu soluţii, Comisia Europeană a prezentat în martie 2022 o strategie UE pentru textile sustenabile. Conform acesteia, textilele plasate pe piaţa europeană va trebui să dureze mai mult, să fie mai uşor de reparat, iar durata de viaţă a acestora ar urma să fie prelungită prin reciclarea materialelor conţinute de acestea în produse noi de calitate ridicată.

Obiectivul este ca toate textilele plasate pe piaţa UE să fie durabile, reparabile şi reciclabile şi produse „în mare măsură” din fibre reciclate.

Ratele de reciclare pentru textile sunt în prezent destul de reduse, cu 1,7 până la 2,1 milioane de tone de textile uzate fiind colectate anual la nivel de bloc, potrivit unui studiu JRC.

Reciclarea textilelor va fi într-o măsură foarte mare încurajată şi în urma introducerii din 2025 a unor noi ţinte de colectare a deşeurilor şi reciclare la nivel de bloc.

România, pe ultimul loc în UE la rata de utilizare circulară a materialelor

Rata de utilizare circulară a materialelor în UE (ponderea materialelor reciclate şi reintroduse în economie – economisind astfel extracţia materiilor prime primare – în utilizarea globală a materialelor) s-a situat anul trecut la 11,7%, ceea ce înseamnă că aproape 12% din resursele materiale în blocul comunitar au provenit din materiale reciclate, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres.

În 2021, cea mai ridicată rată de utilizare circulară a materialelor era în Ţările de Jos (34%), Belgia (21%) şi Franţa (20%), iar cea mai scăzută în România (1%), Finlanda şi Irlanda (ambele cu 2%).

Comparativ cu 2020, rata de utilizare circulară a materialelor a scăzut cu 0,1 puncte procentuale (pp). Rata a menţinut o tendinţă stabilă de creştere, de la un nivel de 8,3% în 2004 (primul an pentru care sunt disponibile datele), la 12% în 2019, înaintea de a scădea în perioada pandemiei (11,8% în 2020 şi 11,7% în 2021).